Hur använder jag förkortningar?

Jag håller på att skriva en spänningsroman/thriller som utspelar sig främst inom idrottens värld. I boken förekommer namnen på många olika organisationer ett antal gånger, till exempel Riksidrottsförbundet (RF), Internationella Olympiska Kommittén (IOC), World Anti-Doping Agency (WADA), Swedish Anti-Doping Organisation (Swado). Har hamnat i frågeställningen hur jag ska skriva ut namnen varje gång de nämns. I klartext eller som förkortning? Kursiv stil eller inom citationstecken? Kan jag skriva ut hela namnet första gången det nämns och sedan använda förkortningen? Vilket funkar bäst för en ej insatt läsare?  

/Sture

Låter spännande och högaktuellt med en dopingthriller. Vi tycker att du ska behandla namnen på organisationerna som egennamn på vilken karaktär som helst. Om organisationerna är viktiga för handlingen bör vi få lära känna dem genom berättelsen, genom deras val, handlingar och »repliker«. Hur talar andra karaktärer i berättelsen om dem? Använder de förkortningar, kanske smeknamn? Vi tycker inte heller att du ska använda vare sig kursiveringar eller citationstecken. Det kan bli så här: »Ledamöterna i World Anti-Doping Agency skulle samlas under nästa fullmåne för att utmäta straffet. ›WADA kommer att fega ur‹ sa Smilla.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2017 (20 december 2016) och är skriven av , .