Sommaren är kort – skriv en novell

De stora novellisternas livsverk är inte mindre imponerande än de främsta romanförfattarnas. En novell är inte en kort roman.

Så här års brukar vi gärna ta ifrån tårna: »skriv romanen i sommar!«. Men så hejdade vi oss lite. Vi kanske har blivit nyktrare med åren, eller så har vi försökt för många gånger själva utan att komma längre än till ansatsen.

Sommaren är kort. Vi vet att det för många av er läsare är en chans att äntligen få gå in i skrivbubblan en stund, men att efterlängtad skrivtid gärna kommer tillsammans med så uppdämda ambitioner att det blir fullständigt förlamande.

Därför slår vi ett slag för novellen i sommar!

Vadå, ropar någon genast, skulle det vara mindre ambitiöst att skriva noveller? Och nej, det finns inget simpelt över novellformen. De stora novellisternas livsverk är inte mindre imponerande än de främsta romanförfattarnas. En novell är inte en kort roman. Men den är trots allt … kortare. Det vill säga mer överskådlig som projekt betraktad, och inte ett lika grandiost åtagande.

En av våra främsta novellister, Oline Stig, jämför novellskrivande med att lägga patiens: »Går den inte ut så märker man det efter kanske tio sidor, och det gör inte så mycket. Om man däremot skrivit hundratals sidor på en roman och tvingas lägga av, ja då är det ganska jobbigt.«

I det här numret träffar vi också Majgull Axelsson, som varnar för att intellektualisera för mycket i skrivandet. Det är viktigt att vara lyhörd för historien. Prova sig fram och ge plats för misslyckanden. Och därmed lärdomar. Och därmed framsteg.

Eller som Kristina Ohlsson skriver i sin krönika: Det blir en sommar nästa år också.

Det är kul att bli klar. Men att tillåta sig att testa nya grejer är också en nyckel till framgång. Tio skrotade noveller kommer att ta dig närmare ditt mästerverk än ett magnifikt mastodontprojekt som kör fast redan på planeringsstadiet.

Så skriv en novell i sommar. Skriv flera! Välj den bästa och skicka in till vår stora sommartävling.

Skriv på!

Annons