Livet är också research

Se där, en mening på femtaktisk jambisk vers (läs mer om blankvers på sidan 84). I övrigt är frasen rätt värdelös. Kanske en av de mest utnötta klyschorna i genren författarromantik – geniet som ställer sig vid sidan om livet och offrar sig för den odödliga konsten. Efter alla år på Skriva har jag fortfarande inte stött på någon författare som verkligen tror på det där.

 

Inte ens Per Hagman, ska det visa sig i detta nummer. Och då är han ändå en av dem som främst fått personifiera författarmyten i det här landet. Författande, det är ju mest gnet och ältande, konstaterar han. I sin nya bok ger han en träffande beskrivning av hur en skrivprocess kan förhalas.

Vi träffar även Tomas Bannerhed, som tog tio år på sig att skriva sin debut, och snart hållit på lika länge med bok nummer två.

»Orden är så viktiga, man vill så mycket att det inte räcker att bara dra en story« säger han, men tillägger att också andra saker gör att skrivandet drar ut på tiden.

Livet kommer emellan.

Annons

Och tur är kanske det.

 

En bra anledning att skriva är att ha något att berätta, och livet är också research. Vilket man kan trösta sig med när man måste gå till jobbet, städa, träna, skaffa barn, kolla tv-serier, bli sjuk, bli frisk, resa jorden runt, träffa folk, steka fiskpinnar.

Tiden går. Men så plötsligt börjar en formulering ta form i din hjärna när du står och diskar.

Och så är det igång.

Att skriva är inte bara att sitta och skriva, det är också att samla, och idag behöver du inte ens känna dig som en författarklyscha när du gör det. Alla skriver hela tiden. Miljoner intryck och fragment och fantasier som publiceras överallt, som små hållpunkter i den där obegripliga intrigen som är livet.

Den största skillnaden mellan författare och andra är kanske en sorts neurotisk besatthet av att hitta en röd tråd i det hela. Eller som Tomas Bannerhed uttrycker det: Att förädla och bearbeta det till en meningsfull struktur.

Det tar sin tid. Men en dag blir behovet övermäktigt.

Då sätter du dig och jobbar.

Annons

Skriv på!