Hitta din färdplan

De vanligaste mejl, brev och samtal vi får till redaktionen brukar handla om:

1. Hur ska jag få ordning på min bok?

2. Hur ska jag stå ut med mig själv som aldrig får ordning på min bok?

Frågorna är mer lömskt sammankopplade än man först kanske anar, och har du aldrig ställt dem är du antagligen inte en författare. Det är svårt att skriva en bok, och få saker gnager så mycket på självförtroendet som misslyckade föresatser. Varför ska jag över huvud taget skriva om jag inte vet vad jag vill berätta? Vad är poängen med det hela? Det är ju inte som att det saknas böcker därute.

 

Eftersom det är den tid på året då tidningarna tävlar om att ge sina läsare de bästa recepten på lyckade löften, vill inte vi vara sämre. Vårt bidrag är det lika fyrkantiga som fantastiska ordet: struktur. Vi letar strategier för att hantera den mest förödande självkritiken, vi ger handfasta råd i redigering, och en alternativ väg förbi den eviga frågan: synopsis eller ej?

Annons

Att ta kontroll över ett skrivprojekt handlar nämligen inte bara om detaljplanering. Det kan lika gärna vara att höja blicken en stund, rannsaka sig själv och ta reda på vad man egentligen har för ärende och riktning. Och därefter göra en plan.

 

En synopsis får aldrig bli en snara, säger Anders Roslund, som antagligen är den mest välplanerade författare vi sett i Skriva (läs vårt stora porträtt på sidan 34). Han förtydligar: »Jag tror att vi författare behöver en idé om vad vi vill berätta och sen kan man följa synopsis eller gå ifrån det, bara man vet vart man är på väg.«

Och det är väl det skrivandet handlar om: att vara på väg någonstans. Och att veta hur man bänder loss åbäket när man kört fast.

För det gör du. Och du går vilse. Och tvivlar. Men vill du skriva finns det nog en anledning till det. När du har lyckats ta reda på precis vilken den anledningen är, ja
då har du antagligen skrivit
din bok.

Skriv på!