Att skriva är att leva lite mer

Äntligen håller du första numret av Skriva i din hand! Vi har själva saknat den. För det fanns tidningar för folk som gillar bröllop och graviditeter och bicepsövningar och jättestora traktorer och recept på hur man tillreder ett vildsvin. Men det fanns ingen tidning för alla oss som gillar att skriva.

Äntligen håller du första numret av Skriva i din hand! Vi har själva saknat den. För det fanns tidningar för folk som gillar bröllop och graviditeter och bicepsövningar och jättestora traktorer och recept på hur man tillreder ett vildsvin. Men det fanns ingen tidning för alla oss som gillar att skriva. Nu finns det det.

Oavsett om du är nybörjare eller har skrivit i hela ditt liv så tror vi att Skriva kommer att ha något för dig. Kanske är du redan författare. Eller så är du en av alla de där människorna som faktiskt har något att erbjuda en bredare läskrets, men som kanske har svårt att komma vidare, som tvekar över din förmåga eller inte riktigt vågar ta ditt skrivande på allvar. I så fall vill vi gärna väcka lusten och ge dig de viktiga verktygen för att lyckas.

Grunden har du säkert redan, det är dina ord, och materialet är din fantasi, eller dina kunskaper, beroende på vad det är du ska skriva. Det finns inga bestämda mallar, inga enkla regler. Men som Susanna Alakoski konstaterar i ett av reportagen i detta nummer:

Du blir ingen Zlatan bara för att du går ner och kickar boll på grusplanen en gång i veckan.

Att skriva handlar om envishet, vilja och disciplin. Och om att vässa sina verktyg och använda dem så effektivt som möjligt.
I Skriva får du ta del av författarnas egna knep. Du får inspirerande guider och reportage, samtidigt som landets främsta författarcoacher ger dig de verktyg du behöver för att utvecklas i ditt skrivande.

Vissa säger att författare skriver i stället för att leva. Att de på något sätt lever vid sidan av, lite mindre i nuet än oss dödliga. Att man helt enkelt får välja – att skriva eller att leva.
Vi tror inte det.

Att skriva är att drömma, att leta, att hitta sig en frist bortom den grå, pliktfyllda vardagen – att ge liv åt din egen berättelse.

Det kräver arbete och passion, och det ena ger det andra.
Ja, vi tror faktiskt att skriva är lite mer än att bara leva.

Så se den här tidningen som ett livsstilsmagasin i ordets bästa bemärkelse, eller förresten, se Skriva som vilket träningsmagasin som helst. Som ger dig tips, inspiration och kunskap. Och motivationen att komma vidare när det går trögt.

Du börjar inte lyfta 160 kilo i bänkpress bara på ren vilja. Du måste gå till gymmet också. Det vill säga, skaffa dig klister i baken och se till att du verkligen sätter dig framför datorn. Men glöm inte att det faktiskt lönar sig – det är roligt att skriva, och i slutänden handlar ju skrivande trots allt inte om att bli översatt till tjugofem språk och vinna Augustpriset nästa höst.

Annons

Det är vägen dit som är halva grejen. Att jobba på sitt skrivande är att se lite mer, lyssna och lukta och känna lite mer – och formulera det lite bättre. Din första utgivna bok är bara en bonus.

I första numret av Skriva kändes det naturligt att fokusera just på detta; hur man kommer igång, och hur man fortsätter även när svackorna kommer. Det här är bara början, så se Skriva som en debutant med en vilja att utvecklas, med din hjälp. Vad vill du ha mer av, vilka guider skulle du vilja läsa, vilka författare skulle du vilja träffa? Hör av dig och säg vad du tycker!

Trevlig läsning!