Författarförbundets jurist Jon Persson ­svarar på läsarnas frågor om juridik och förlagsavtal. Maila till ­juristen@tidningenskriva.se

Utländska avtal – vad gäller?

Ett tjockt kontraktsförslag på engelska kan kännas smått obegripligt, men det finns hjälp att få för att undvika en dålig deal.

Jag skriver fantasy på engelska och om jag blir utgiven är det troligast att det sker på utländska marknaden. Vad ska jag tänka på då? Jag har hört att Författarförbundet hjälper till att titta på kontrakt även för författare som inte är medlemmar. Gäller det även utländska avtalsförslag?

Louise

Författarförbundet granskar även engelskspråkiga debutantavtal utan kostnad. Det kan definitivt vara värt att skicka in avtalsförslaget för granskning, eftersom avtalspraxis på de engelskspråkiga marknaderna är mer komplex än vad vi är vana vid på den svenska marknaden.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2018 (12 juni 2018) och är skriven av .