Jag har precis fått min royaltyavräkning från förlaget. Det är väldigt lätt att förstå vad royaltyn för de tryckta böckerna grundar sig på, men när det gäller ljudböckerna fattar jag faktiskt ingenting. Vad beräknas royaltyn på där? Och varför är den så låg jämfört med de tryckta böckerna? /Sara
De flesta förlagsavtal anger i dag att den royaltygrundande intäkten på vilken royaltyn ska beräknas är förlagets nettointäkt från försäljningen av verket – minus mervärdesskatt. När boken säljs i en prenumerationstjänst, där prenumeranten inte betalar ett fast pris per bok, blir det svårare att förstå hur ersättningen till dig som författare räknats fram. Det är förlagets avtal med prenumerationstjänsten som avgör hur mycket du kommer att tjäna per lyssnad bok.
De här avtalen har vi på Författarförbundet inte insyn i, eftersom det hänvisas till sekretessbelagda uppgifter. Vi vet dock att det finns några olika modeller. En modell är den så kallade revenue/share-modellen som innebär att ersättningen bestäms av en viss periods prenumerationsintäkter, minus kostnaderna för samma period. Andra faktorer som påverkar ersättningen är antalet titlar som ska dela på de här intäkterna, samt bokens längd (det vill säga inläsningen), där en bok som tar lång tid får högre ersättning. Varje förlag får den summa som deras andel av lyssningarna utgör. Det finns ingen förutbestämd minimiersättning. Andra avtal tillämpar en så kallad fast prismodell, där förlaget får en fast ersättning per lyssnad timme, till exempel 3 kronor/lyssnad timme (exklusive moms). Om en bok är tio timmar lång, skulle förlaget då få 30 kronor. Författarens ersättning beräknas på förlagets nettointäkt. Om författaren har 20 procent i ljudboksroyalty, innebär det att författaren får 20 procent på 30 kronor för en bok. 6 kronor för en lyssnad bok som är 10 timmar lång.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.