»Mitt förlag ­pausar min bok«

Flera förlag har permitterat och varslat under coronakrisen. Men hur blir det för författarna när arbetet går på halvfart och bokutgivningarna skjuts på framtiden?

Mitt förlag meddelade i slutet av april att de behövde pausa allt arbete med böckerna eftersom de sagt upp anställda. I avtalet står det att förlaget ska ge ut boken, men det känns inte som att förlaget har någon möjlighet till det. Det finns ingen riktig plan för när min roman ska ges ut. Vad gör jag nu? Ska jag betala tillbaka mitt förskott?  

/Ahmed 

Vilken jobbig situation du hamnat i! Enligt upphovsrättslagen har förlaget en plikt att ge ut verket inom skälig tid. Om detta inte sker har författaren rätt att häva avtalet och behålla erhållet honorar. Eftersom skälig tid är ett otydligt begrepp är det viktigt att parterna kommer överens om en uttalad tidsram i förlagsavtalet. Branschpraxis är 12–18 månader från ut­gången av den månad då färdigt manuskript lämnades från författaren till förlaget. Genom att komma överens om en tidsgräns kan båda parter planera för framtiden; dessutom undviker man diskussioner om vad skälig tid innebär. 

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #5 2020 (19 oktober 2020) och är skriven av .