Kan jag klandras för förtal?

Är det fritt fram att använda sig av riktiga namn på företag och bolag när man skriver en roman – eller kan man råka illa ut? Skrivas jurist reder ut.

Jag håller på att skriva en roman. En del av romanens händelser äger rum på ett existerande amerikanskt börsbolag. Det framkommer att deras VD är ganska korkad och att deras IT-säkerhet inte fungerar så bra. Anledningen till varför att jag valt ett riktigt bolag är att jag tänkte att det var roligare, då deras klantigheter sedan leder till en börskollaps. Nu har jag börjat fundera på om det verkligen är okej att använda sig av ett riktigt bolag. Kan jag bli klandrad för förtal? Bolaget är globalt och har dotterbolag även i Sverige.

/en som undrar

I Sverige har vi en stark konstnärlig frihet och den regleras av tryckfrihetsförordningen, som är en av våra fyra grundlagar. Huvudregeln när det gäller utgivning är tryckfrihet, det vill säga att det är tillåtet att skriva vad man vill. Det finns dock begränsningar, de flesta är kopplade till rikets säkerhet och innehåller brott som exempelvis högförräderi och spioneri. Det är inte heller tillåtet att ge ut skildringar som innehåller hets mot folkgrupp eller olaga våldsskildringar (där någon i bild skildrar sexuellt våld eller tvång) m.m. Dessa undantag är normalt inte särskilt svåra att undvika.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #1 2019 (06 februari 2019) och är skriven av .