»Hur skyddar jag mitt manus?«

Lämna inte ut ditt manus till vem som helst, och se till att granska förlagsavtalet noga! Skrivas jurist ger råd till en debutant.

Jag är i sluttampen av mitt romanmanus och tänker skicka in till några förlag. Hur skyddar jag mitt manus på bästa sätt? Vill även veta vad jag ska tänka på när jag skickar till förlag. Något särskilt jag ska vara uppmärksam på? 

/Josef

Tack för din fråga! När du låter andra ta del av ditt manus, till exempel för bedömning av en professionell lektör eller synpunkter från vänner, kan dessa personer inspireras av din idé eller i värsta fall använda hela idén till ett eget manus. Det är en risk, men en nödvändig risk att ta för att komma vidare i utgivningsprocessen. De flesta seriösa förlag hanterar manus på ett godtagbart sätt. Det finns förstås undantag och det förekommer att både idéer och hela verk plagieras på ett otillbörligt sätt. Det är svårt att skydda sig helt och hållet, men några saker kan man göra för att minska risken. Du kan till exempel fundera på om det är nödvändigt att hela manuset presenteras eller om det kan räcka med en synopsis. För att inskärpa vikten av att manuset eller synopsis hanteras konfidentiellt är det en enkel åtgärd att märka manuset med ©, ditt namn och årtal.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2019 (26 augusti 2019) och är skriven av .