»Hur skyddar jag mitt manus?«

Lämna inte ut ditt manus till vem som helst, och se till att granska förlagsavtalet noga! Skrivas jurist ger råd till en debutant.

Jag är i sluttampen av mitt romanmanus och tänker skicka in till några förlag. Hur skyddar jag mitt manus på bästa sätt? Vill även veta vad jag ska tänka på när jag skickar till förlag. Något särskilt jag ska vara uppmärksam på? 

/Josef

Tack för din fråga! När du låter andra ta del av ditt manus, till exempel för bedömning av en professionell lektör eller synpunkter från vänner, kan dessa personer inspireras av din idé eller i värsta fall använda hela idén till ett eget manus. Det är en risk, men en nödvändig risk att ta för att komma vidare i utgivningsprocessen. De flesta seriösa förlag hanterar manus på ett godtagbart sätt. Det finns förstås undantag och det förekommer att både idéer och hela verk plagieras på ett otillbörligt sätt. Det är svårt att skydda sig helt och hållet, men några saker kan man göra för att minska risken. Du kan till exempel fundera på om det är nödvändigt att hela manuset presenteras eller om det kan räcka med en synopsis. För att inskärpa vikten av att manuset eller synopsis hanteras konfidentiellt är det en enkel åtgärd att märka manuset med ©, ditt namn och årtal.

Varningssignal för textsnyltare:

© står för copyright och är mer regel än undantag att ange i böcker. Märkningen fyller inte någon egentlig juridisk funktion i Sverige, men © är en internationellt vedertagen symbol som för de flesta signalerar att det inte är tillåtet att använda verket utan att be om lov.

I dag finns många olika sätt att publicera sitt manus på. Du kan välja att publicera det själv och bekosta utgivningen. Det allra vanligaste är dock att du skickar ditt manus till ett förlag som står för den ekonomiska risken med att publicera ditt verk. Förlaget erbjuder då ett förlagsavtal där du som författare erhåller förskott och royalty.

För det fall du blir erbjuden ett förlagsavtal är det viktigt att granska avtalsförslaget innan du undertecknar. Avtalet syftar till att reglera ert samarbete och behöver därför innehålla bestämmelser om bland annat vilka rättigheter du upplåter under hur lång tid, när du ska lämna in fullständigt manus, när förlaget ska ge ut verket, hur du ska namnges, hur högt förskott och vilken royalty du erhåller och när förlaget ska redovisa. Utöver detta ska avtalet reglera vad som händer vid en eventuell konkurs eller tvist. Det kan vara svårt att granska förlagsavtal, därför erbjuder Sveriges Författarförbund kostnadsfri rådgivning för debutanter. Skicka gärna in avtalsförslaget till juridik@forfattarforbundet.se.   

Annons

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2019 (26 augusti 2019) och är skriven av .