Författarförbundets jurist Jon Persson ­svarar på läsarnas frågor om juridik och förlagsavtal. Maila till ­juristen@tidningenskriva.se

»Vad kommer jag att tjäna?«

En bekant har ett mikroförlag och nu vill hon ge ut min roman som jag har jobbat med de senaste åren. Det känns jättekul. Vi kommer bra överens, men det är lite oroande att förlaget verkar undvika frågan om ersättning. Jag förstår att jag inte kommer att bli rik, men vad kan jag förvänta mig?

/Annika

Du bör så snart som möjligt ta initiativ till att boka in ett möte med förlaget för att diskutera villkoren för utgivningen. Vid utgivning på mikroförlag tecknas förlagsavtal ofta sent i utgivningsprocessen, eller inte alls, vilket bidrar till en risk för strul mellan författaren och förlaget. En konflikt kan ofta bero på att det visar sig att man har olika förväntningar på projektet eller att det bara finns luddiga överenskommelser. Inte sällan finns det även en vänskapsrelation mellan förlaget och författaren vilket i grunden är positivt, men det kan bli jobbigt om det skär sig. Genom att tidigt ta upp frågan om förlagsavtal kan du etablera att relationen till förlaget inte bara är vänskaplig och kreativ utan också affärsmässig och professionell. Det tjänar både du och förlaget på.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2017 (02 juni 2017) och är skriven av .