Författarförbundets jurist Jon Persson ­svarar på läsarnas frågor om juridik och förlagsavtal. Maila till ­juristen@tidningenskriva.se

»Har någon stulit min bok?«

När böcker dyker upp för illegal nedladdning handlar det sällan om renodlad piratverksamhet. I de flesta fall rör det sig om nätfiske.

Min bok finns bara i tryckt utgåva, men när jag googlar titeln så verkar boken gå att ladda ner som e-bok på flera pirat­sidor. Man måste logga in för att kunna ladda ner boken. Det hela verkar skumt. Vad rör det sig om?

/Jerker

 

Jag har varit i kontakt med förhållandevis många författare efter att de upptäckt att deras böcker verkar finnas tillgängliga för illegal nedladdning när de sökt på titeln på internet. I något fall handlar det faktiskt om piratverksamhet, men oftast rör det sig istället om något som gränsar till så kallat nätfiske där boktitlar används som lockbete för att fiska efter kortuppgifter eller för att locka till nedladdning av skadlig programvara.

Håll koll på din upphovsrätt – Så säger lagen:

Upphovsrätten till ett verk uppstår så fort det är skapat, till exempel när en författare skriver ned något som är ett originellt uttryck för dennes individuella kreativitet. Grundprincipen är att upphovsmannen ensam har rätt att bestämma hur dennes verk ska användas. På så vis får ett verk ekonomiskt värde och skyddas mot kränkande användning.

Om någon agerar i strid med upphovsrätten genom att till exempel publicera ett verk utan tillstånd eller ändra det på ett kränkande sätt så kan det röra sig om upphovsrättsintrång. Upphovsrättsintrång är straffbart och straffskalan går från böter upp till två års fängelse.

Annons

Det finns även andra sanktioner, som till exempel förbud att fortsätta med intrånget, där man kan få en straffavgift om man inte respekterar förbudet.

Den som vill ladda ner e-boken leds oftast via skumma länkar fram till en betalvägg där kortuppgifter måste anges för att få tillgång till tjänsten där e-boken ska finnas. Det hela verkar vara gratis och en del anger säkert kortuppgifterna utan att först klicka sig vidare för att läsa de svårgenomträngliga användarvillkoren.

Av villkoren framgår att det rör sig om en dyr prenumerationstjänst. Efter några dagar så kommer bankkontot att belastas med en första månads­avgift. En annan undansmugen detalj som framgår av villkoren är att det kostar att säga upp prenumerationen i förtid. Det utlovade materialet finns i regel inte heller tillgängligt för nedladdning. Istället erbjuds ett skralt utbud av filmer, spel och e-böcker som är tillåtna att sprida gratis (med andra ord handlar det, i alla fall inte primärt, om piratverksamhet).           

De sidor som använder boktitlarna för att locka trafik till betaltjänsterna är i princip alltid anonyma och bolagen som är kopplade till de olika betaltjänsterna är främst registrerade på små kontorshotell i USA och Asien. Det gör att det är svårt att komma åt bedragarna.  Det är dock möjligt att polisanmäla saken eller anmäla den otillåtna användningen till sökmotorer som Google, eller de leverantörer som tillhanda­håller serverutrymme eller domän­namn åt bedragarna.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2017 (23 augusti 2017) och är skriven av .