»Får jag skriva om kändisar?«

Även tryckfriheten har som bekant begräns­ningar. I praktiken ska det dock mycket till för att en författare ska dömas för lagbrott.

Jag skriver på en kriminalroman som tar plats i ett framtida Sverige (dock ganska nära framtid). För att ge berättelsen tyngd har jag stoppat in verkliga personer, författare och politiker, i persongalleriet. Nu har jag börjat oroa mig. Några av dessa »kändisar« framstår inte som så trevliga, andra går till och med och dör – får jag skriva så?

/Henrik

Huvudregeln när det gäller utgivning är tryckfrihet, det vill säga att det är tillåtet att skriva vad man vill, vilket framgår av tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges fyra grundlagar. Sedan finns det några begränsningar till huvudregeln, de flesta är kopplade till rikets säkerhet och innehåller brott som högförräderi, krigsanstiftan och spioneri. Det är inte heller tillåtet att ge ut skildringar som innehåller hets mot folkgrupp eller olaga våldsskildringar (där någon i bild skildrar sexuellt våld eller tvång) eller liknande. Dessa undantag är normalt inte särskilt svåra att undvika och det som eventuellt skulle kunna bli aktuellt i ditt fall är förtal eller möjligen olaga hot.

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #1 2017 (20 december 2016) och är skriven av .

Rekommenderas för dig

Läs vidare