»Får jag skriva om kändisar?«

Även tryckfriheten har som bekant begräns­ningar. I praktiken ska det dock mycket till för att en författare ska dömas för lagbrott.

Jag skriver på en kriminalroman som tar plats i ett framtida Sverige (dock ganska nära framtid). För att ge berättelsen tyngd har jag stoppat in verkliga personer, författare och politiker, i persongalleriet. Nu har jag börjat oroa mig. Några av dessa »kändisar« framstår inte som så trevliga, andra går till och med och dör – får jag skriva så?

/Henrik

Huvudregeln när det gäller utgivning är tryckfrihet, det vill säga att det är tillåtet att skriva vad man vill, vilket framgår av tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges fyra grundlagar. Sedan finns det några begränsningar till huvudregeln, de flesta är kopplade till rikets säkerhet och innehåller brott som högförräderi, krigsanstiftan och spioneri. Det är inte heller tillåtet att ge ut skildringar som innehåller hets mot folkgrupp eller olaga våldsskildringar (där någon i bild skildrar sexuellt våld eller tvång) eller liknande. Dessa undantag är normalt inte särskilt svåra att undvika och det som eventuellt skulle kunna bli aktuellt i ditt fall är förtal eller möjligen olaga hot.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2017 (20 december 2016) och är skriven av .