Författarförbundets jurist Jon Persson ­svarar på läsarnas frågor om juridik och förlagsavtal. Maila till ­juristen@tidningenskriva.se

Får jag citera andra?

Som författare får du citera andras verk, fast inte hur som helst, inte hur långt som helst och inte bara för att snygga till din egen text.

Vad gäller om jag vill citera andra författare eller skribenter i mina texter? Får jag till exempel använda någon annans text som titel på min bok?

Martina

Citaträtten är lite lös i kanten och kan vara svår att ringa in, men det finns några grundläggande punkter som är bra att ha i bakhuvudet.

För det första ska verket man lånar ur vara offentliggjort med upphovspersonens godkännande, vilket betyder att rätten att citera till exempel inte gäller privata brev.

DYR TEXTSTÖLD

Det kan vara kostsamt att använda andras texter utan tillstånd. Ett svenskt rederi använde frasen »Ta dig till havet, vi gör dig till kung« i marknadsföring för sina kryssningar, vilket genast för tankarna till Peter ­Lundblads klassiska låt Ta mig till havet. Artisten och skivbolaget stämde rederiet och domstolen avgjorde att refrängens textrad »ta mig till havet, och gör mig till kung« var originell nog för att åtnjuta upphovsrättsskydd som självständigt verk och att rederiets användning av den snarlika frasen kränkt artistens ideella och ekonomiska upphovsrätt. Det slutade med att rederiet förbjöds att använda frasen och fick betala 400 000 kronor i ersättning till artisten och skivbolaget.

För det andra så ska användningen ske i enlighet med god sed. Det innebär att citatet ska vara ett hjälpmedel för att kritisera och/eller fördjupa förståelsen för det andra verket eller för att understryka det egna ställningstagandet. Det är därmed inte tillåtet att plocka godbitar och använda som garnityr för att göra det egna verket mer läsvärt, eller återge citat fri­stående och utan sammanhang. Upphovspersonen till citatet ska namnges och det får inte ändras på ett kränkande sätt.

Annons

För det tredje så får man bara låna i den omfattning som är motiverad av ändamålet. I vetenskapliga skrifter eller kritiska framställningar kan det vara tillåtet att ha många och långa citat eftersom det är motiverat utifrån ändamålet, medan det tillåtna omfånget på citat är mer snävt inom till exempel skönlitteraturen eftersom användningen ofta är svårare att motivera.

Så när det gäller frågan om att använda utdrag ur någon annans text som titel på det egna verket så är det tydligt att användningen inte kan rymmas inom citaträtten, helt enkelt eftersom användningen inte kan ske i enlighet med god sed då utdraget är fristående. Ett inledande stämningsskapande citat kräver alltså även det tillstånd från upphovspersonen. För att komplicera saken så uppnår i och för sig inte alla textsnuttar den originalitet som krävs för upphovsrättsskydd, men även korta textsnuttar kan vara skyddade. Om en textsnutt är tillräckligt intressant för att använda som titel så kan den nog också vara så pass originell att den omfattas av upphovsrättsskydd.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2017 (08 oktober 2017) och är skriven av .