»De har stulit mina texter«

Jag håller på att arbeta med min första bok, men har även skrivit artiklar för olika tidningar och har en blogg. Nu har jag upptäckt att en av mina artiklar och även flera blogginlägg har använts av andra personer på nätet. Ibland har de kopierat hela texten, ännu oftare är det tydligt att de läst mitt inlägg och sedan skrivit ett som är väldigt likt. Vad kan jag göra åt detta?
/Jenny

Så fort du skapat ett litterärt verk skyddas detta av upphovsrätten, vilket innebär att du som författare har ensamrätt att bestämma om hur verket används. Det finns några undantag, till exempel citaträtten. Men huvudregeln är ensamrätt. Detta betyder att alla som vill använda verket måste ha ditt tillstånd, annars begår de upphovsrättsintrång.

Upphovsrättsintrång i domstolarna

Det numera välkända Pirate Bay-målet är ett exempel på när polis och åklagare har agerat mot avsiktliga upphovsrätts-intrång i stor skala. De tilltalade dömdes till fängelsestraff i upp till ett år och till att gemensamt betala ett skadestånd på 46 miljoner kronor för att de underlättat (medverkat till) olaglig fildelning genom torrent-sidan The Pirate Bay.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2017 (03 april 2017) och är skriven av .