»Bara ljudbok – vad ska man tänka på?«

Se till att värna pappersrättigheterna om ditt förlag bara vill ge ut dig digitalt. Och om ­innehållet i din bok är kontroversiellt – fundera ett extra varv.

Jag fick två inbundna böcker utgivna för omkring tio år sedan. Då var det tal om e-bok och ljudbok men det blev ingenting. Nu har jag fått ett avtalsförslag på en tredje bok, där det hela är omvänt: de vill ge ut en ljud- och e-bok, men inte papper – i alla fall inte innan de vet hur lyssnarna reagerar. Är detta vanligt och vad ska jag tänka på? /Marie

 

Det har blivit allt ­vanligare att förlagen ger ut böcker enbart i digitala format. Det finns flera orsaker till det, sjunkande försäljning i pappersformat är en. Ett traditionellt förlagsavtal brukar minst omfatta rätten att ge ut boken i tryckt utgåva (till exempel inbunden och pocket), som digital ljudbok och som e-bok. Eftersom för­laget inte alltid utnyttjar alla rättig­heterna bör förlags­avtalet innehålla en bestämmelse om nyttjandeplikt: om förlaget inte utnyttjar ett visst format ska de rättigheterna återgå till ­författaren inom viss tid. På så vis riskerar du inte att »låsa in« ett format utan kan fråga ett annat förlag om tryckt upplaga, eller ge ut på egen hand.

Artikeln publicerades i Skriva #4 2023 (17 juli 2023) och är skriven av .