8 december

Julkalendern innehåller 24 skrivövningar som tillsammans lägger grunden för en längre prosaberättelse. Gör en övning om dagen fram till jul och kom 24 steg närmare din dröm om en färdig roman!

Kalenderns andra tema är struktur och koncept och de övningar ni ska få göra fram till tredje advent handlar om detta. Vad är då ett koncept? Jo, ett koncept är något som innefattar idén, premissen och genren för din berättelse och ska helst gå att formulera som en ”vad-skullehända- om-fråga”. Denna fråga driver hela berättelsen, och boken eller berättelsen du skriver är svaret på frågan. Exempelvis Pippi Långstrump.

Idén bakom Pippi Långstrump var kanhända såhär: Jag skulle vilja skriva en berättelse om en flicka som är väldigt olik alla andra flickor jag tidigare läst om, en flicka som är otroligt stark, kavat och självständig.

Premissen för berättelsen kan kanske beskrivas som: Denna flicka lever ensam (utan föräldrar) i en villa tillsammans med en apa och en häst. Flickan är världens starkaste flicka och hon har en aldrig sinande kappsäck full med pengar. Huset ligger i ett vanligt svenskt samhälle där ensamboende, kaxiga småflickor är synnerligen ovanliga.

Genren är en barnbok.

Om vi slår ihopdessa tre och formulerar helheten som en ”vad-skulle-händaom- fråga” så får vi vårt koncept:

Vad skulle hända om en flicka flyttade in i ett hus, i en vanlig svensk stad, utan föräldrar men med sällskap av en apa och en häst?

Ett starkt koncept är unikt, tydligt, avgränsat och genererar lätt nya underfrågor som i sin tur genererar nya frågor. Det är de här frågorna som driver din berättelse.

Ta dagen idag till att fundera över vilken/vilka frågor som skulle kunna driva just din roman och fundera gärna över hur du skulle formulera konceptet för dina favoritböcker. Inspireras av hur andra författare gjort! Imorgon jobbar vi vidare på att formulera ditt koncept.

Övningarna och upplägget är framtaget av Therése Granwald, och bygger på hennes lärobok Kreativt skrivande – en grundbok i litterärt skapande. För ytterligare inspiration: ge bort tidningen Skriva i julklapp och få en skrivhandbok på köpet!