1 december

Julkalendern innehåller 24 skrivövningar som tillsammans lägger grunden för en längre prosaberättelse. Gör en övning om dagen fram till jul och kom 24 steg närmare din dröm om en färdig roman!

Kalenderns första tema är karaktärer. Alla prosaberättelser behöver en eller ett par centrala huvudkaraktärer som läsaren är engagerad i. Vi behöver nödvändigtvis inte tycka om eller ens hålla med huvudpersonen om allt hen gör, men vi behöver någon att heja på. Huvudpersonen bör därför vara en komplex person med fel och brister såväl som förtjänster. Hen behöver en drivkraft och ett tydligt mål, något som läsaren hoppas att hen ska få eller lyckas med.

Under de närmaste dagarna ska du få göra övningar som hjälper dig att skapa en sådan huvudkaraktär men först av allt vill jag att du väljer ut några litterära karaktärer som du berörts särskilt starkt av. Personer du hejat på, velat vara, lekt att du är, blivit förälskad i, blivit rädd för, gråtit med, skrattat åt … Fundera på varför dessa karaktärer berört dig och gör en lista över deras drivkrafter, mål, hemligheter, svagheter och egenheter. Ser du något mönster? Vilka karaktärer brukar du dras till och varför? Skulle du själv kunna skapa en sådan karaktär? Hur skulle den i så fall se ut? Anteckna dina tankar.

Läs mer fördjupat om karaktärsskapande i kapitel 2 och 3 i Kreativt skrivande – en grundbok i litterärt skapande.

Övningarna och upplägget är framtaget av Therése Granwald, och bygger på hennes lärobok Kreativt skrivande – en grundbok i litterärt skapande. För ytterligare inspiration: ge bort tidningen Skriva i julklapp och få en skrivhandbok på köpet!