Diablo Cody – subversiv manusstjärna

Hur går man från att vara en okänd, experimentell bloggare i Minneapolis till att bli USA:s kanske mest hajpade manusförfattare? Ett steg på vägen kan vara att skaffa sig en tillräckligt intressant tillvaro att skriva om. För Diablo Cody – eller Brook Busey som hon heter på riktigt – kom det att innebära en period som strippa.

Upplevelserna skildrades på bloggen The Pussy Ranch, som fick en enorm mängd läsare – däribland en Hollywoodmanager, vilket ledde till att bloggen blev till en bok; Den osannolika strippan. Kort därefter skrev Cody manuset till tonårsgraviditetsfilmen Juno, som hon fick en Oscar för. Allt inom loppet av ett par år. Hon var då 27 år och vimmelkantig.

– Den nivån av framgång så tidigt i ens karriär är inte särskilt nyttig, oavsett vad man håller på med för kreativt område. Man får inte en chans att växa på riktigt. Jag skulle absolut ha föredragit att skriva en rad filmer och att ha blivit bättre och bättre för varje film, för att kanske slutligen bli belönad för mitt sammantagna skrivande.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 17 april 2012 och är skriven av .