Diablo Cody – subversiv manusstjärna

Hur går man från att vara en okänd, experimentell bloggare i Minneapolis till att bli USA:s kanske mest hajpade manusförfattare? Ett steg på vägen kan vara att skaffa sig en tillräckligt intressant tillvaro att skriva om. För Diablo Cody – eller Brook Busey som hon heter på riktigt – kom det att innebära en period som strippa.

Upplevelserna skildrades på bloggen The Pussy Ranch, som fick en enorm mängd läsare – däribland en Hollywoodmanager, vilket ledde till att bloggen blev till en bok; Den osannolika strippan. Kort därefter skrev Cody manuset till tonårsgraviditetsfilmen Juno, som hon fick en Oscar för. Allt inom loppet av ett par år. Hon var då 27 år och vimmelkantig.

– Den nivån av framgång så tidigt i ens karriär är inte särskilt nyttig, oavsett vad man håller på med för kreativt område. Man får inte en chans att växa på riktigt. Jag skulle absolut ha föredragit att skriva en rad filmer och att ha blivit bättre och bättre för varje film, för att kanske slutligen bli belönad för mitt sammantagna skrivande.

Artikeln publicerades 17 april 2012 och är skriven av .

Rekommenderas för dig

Läs vidare