Bild: Sofia Runarsdotter

Anne Swärd: »Jag har faktiskt stulit några böcker genom åren«

Det är förstås en klyscha, men jag har verkligen all sorts litteratur hemma. Jag har också väldigt mycket böcker, säkert tusentals. Och det är ingen ordning bland dem, ingen ordning alls. Vill man vara snäll kan man säga att det är ett ”kreativt kaos”. Böckerna ligger i travar, i alla rum. I arbetsrummet kan man knappt röra sig. Röran är väl i någon mening ett avtryck av mig som person. Högarna tenderar också att flytta sig, de är som levande väsen som vägrar stå snällt och ordentligt i hyllorna. Jag har lagt ner fruktansvärt mycket pengar på böcker genom åren.

Mina böcker får aldrig vara i fred, de står inte och dammar. Man kan säga att jag lever i ett intimt förhållande med dem. Även när jag inte läser böckerna så tittar jag mycket på dem; håller dem i handen.

Jag har inte läst alla – långt därifrån. Och jag kommer aldrig hinna göra det heller, men det gör liksom ingenting. Vissa tycker att det är skamset att ha böcker hemma som de inte läst, det har jag aldrig förstått.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2012 (20 april 2012) och är skriven av .