Märta Fohlin är född 1992 på Gotland och bor numera i Stockholm där hon studerar juridik. Foto: Sara Moritz

Varför är din berättelse så avskalad?

Märta Fohlin är aktuell med debutromanen Jag duger inte åt lycka, på Norstedts. Det är en roman om skrivande, om kärlek och rädslor. I romanen har författaren valt att utesluta såväl detaljer som kronologi till förmån för känslorna och upplevelserna.

»Jag har väldigt medvetet försökt skala bort yttre detaljer. Ibland är karaktärerna namngivna men inte alltid. Det har jag gjort för att ingenting ska stå i vägen för kärnan i romanen.

Berättelsen kretsar kring kvinnor, deras relationer och allra främst om de känslor och rädslor som uppstår kring relationerna. Den handlar också om att bestämma sig för hur man vill leva och att sedan försöka leva upp till det i praktiken. Den enda röda tråd som finns i boken är just en relations utveckling, och även den är ganska diffus. I övrigt finns ingen kronologi.

Trots, eller snarare tack vare, avsaknaden av detaljer kommer läsaren karaktärerna väldigt nära. Skulle det stå var personerna bor, vad de arbetar med, vilka klubbar de går på, var de äter lunch och sådant så tror jag att fokus skulle försvinna från känslorna. Det var viktigt för mig att inte sätta någon stämpel på karaktärerna. Jag tycker också att det är hemskt tråkigt att skriva om vissa detaljer, inte heller i mina privata dagböcker står några praktiska omständigheter med. En del detaljer i romanen har redigerats bort efter hand, i början när jag inte visste var historien och berättandet skulle ta vägen kunde jag ta med fler upplysningar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2014 (20 augusti 2014) och är skriven av .