Lena Ollmark om att byta genre

En av manusförfattarna till SVT:s dokumentära jättesatsning Historien om Sverige skriver vanligtvis skräckböcker för mellanstadiebarn. Lena Ollmark förklarar varför det inte är så konstigt som det låter.

Serien avhandlar 15 000 års historia på tio avsnitt och du fick bland annat i uppgift att med en timmes TV sammanfatta tiden mellan 1100 och 1370. Hur tar man sig an det?

– Seriens syfte är att  visa dels hur vi som bor i Sverige blivit de vi är i dag, dels vilka människorna i vårt land har varit. Att komma bort från kungalängderna, till livet och tankarna hos vanliga människor. Men när vi manusförfattare fick listor över de viktigaste sakerna som inträffade under de olika tidsepokerna, tänkte jag: »Det här kommer vi aldrig hinna – det är för mycket!« Sedan började jag läsa, läsa, läsa och lyssna, lyssna, lyssna till alla de fantastiska experter som vi hade tillgång till. Jag letade efter bitar i historien där man kunde se att förutsättningarna för den lilla människan hade förändrats. Något som vi kan känna identifikation med.

Har du något exempel?

Artikeln publicerades 20 november 2023 och är skriven av .

Rekommenderas för dig