»Jag är redo för kritik, men jag är inte rädd«

Att göra bok om sitt, eller någon annans, liv kan vara ett högriskspel och för Ida Bäckmann var domen inte nådig. Augustpristagaren Sigrid Combüchen blev nyfiken och började gräva bortom okvädningsorden. Nu låter hon svensk litteraturhistorias mest bespottade person träda fram i helfigur.

Det är en nymotionerad författare som kommer gåendes bakom Diadembuskarna i Botaniska trädgården i Lund. I mjuk septembersol, tallbarrsgröna favoritskor från Berlin, och hela kroppen fylld av rusiga endorfiner efter ett pass afrikansk dans på Gerdahallen några gator bort.

Sigrid Combüchen rör sig gärna här, längs en bana som börjar vid hemmet i Professorsstaden, fortsätter till motionsanläggningen, och sedan vidare till den anrika trädgården, anlagd av botanikern Jacob Georg Agardh på 1800-talet. Agardh var morbror till Gustaf Fröding och nu undrar ni kanske om det överhuvudtaget hör hit. Men se det gör det, för nationalpoeten är nämligen en central gestalt i Den umbärliga, som i sin tur är titeln på Sigrid Combüchens nya bok.

Främst handlar boken om Ida Bäckmann, ”kvinnan med den svenska litteraturens sämsta rykte” som hon beskrivs på baksidestexten. Hon var lärare, författare och journalist, född i dalsländska Åmål 1867. Mest känd blev hon som efterhängsen stalker, först till Gustaf Fröding, senare Selma Lagerlöf.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2014 (20 oktober 2014) och är skriven av .