Fredrik Sjöberg gillar förarbetet till böckerna bäst. »Andra älskar ju att skriva. En gång i tiden trodde jag också att jag gjorde det, precis som jag trodde att jag älskade att resa, för det gjorde alla. Det tog lång tid för mig att erkänna att jag tycker att det är skitjobbigt.«

»Jag älskar lukten av en jävligt bra story«

Fredrik Sjöberg hittade en bortglömd tavla på auktion. Det blev startskottet till boken Mamma är galen och pappa är full, en vindlande skröna om konst, märkliga sammanträffanden och inte minst om författaren själv. Underrubriken är »En essä om slumpen«.

Hur mycket styr slumpen ditt skrivande?

– Det är väldigt slumpstyrt, men samtidigt är jag alltid är på jakt efter sådana här historier. Och så hittade jag den här tavlan. Den är målad av en dansk konstnär vid namn Anton Dich, och den föreställer två deprimerade tonårsflickor någonstans på franska Rivieran. Jag insåg att den ena flickan var Lillan Arosenius, dotter till den kände konstnären Ivar Arosenius, och jag kände direkt att här finns en historia – nu jävlar blir det åka av!

Det låter lite som en skröna i sig. Visste du inte alls vad du letade efter?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2018 (04 december 2018) och är skriven av .