Att skriva som småbarnsförälder kan ibland kännas lika omöjligt som att skriva en roman på en månad, men Ina Lagerwall tycker att begränsningar gör det lättare att ta tillvara på tiden. »Du inte kan skjuta på skrivandet när du har så få tillfällen.«

Ina Lagerwall: »Det blir som en ketchupeffekt«

Många funderar över den bästa metoden för att få ­tummen ur och börja skriva på riktigt. För Ina Lagerwall blev flödesskrivning vägen till romandebuten.

Hur gick det till när du bestämde dig för att skriva en bok på en månad?

– Det var 2012. Jag hade gått och tänkt i flera år på att jag ville försöka skriva en roman. Under gymnasiet hade jag skrivande som fritt tillval, och det var där jag kom igång med mitt skrivande. Men det var bara korta texter – pinsamma dikter och lösryckta scener. Jag lyckades aldrig sätta samman en historia med en början och ett slut. Så bestämde jag mig för att delta i Nanowrimo – National Novel Writing Month, en skrivutmaning som körs varje år där man ska skriva 50 000 ord under november månad. Den startade i USA 1999, men har deltagare över hela världen nu.

Hur gick det?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2019 (26 augusti 2019) och är skriven av .