Foto: Anna-Lena Ahlström

Hur kan en annan författare ge skjuts åt det egna skrivandet?

För oss började allting med att vi startade en bokcirkel. Idén fick vi efter att Kerstin Thorvall gått bort 2010. Vi var ett gäng kvinnor som brukade träffas på restaurang och prata och nu bestämde vi oss för att starta en bokklubb i hennes namn. Vi började med böcker hon skrivit, men efter hand läste vi även andra författare. Oavsett bokval så fortsatte dock diskussionerna i ”Kerstins anda” – raka, öppenhjärtiga och utan tabun. Även om vi egentligen inte pratade så mycket om just Kerstin så märkte vi att hon påverkade oss och sättet vi samtalade på.

En kväll blev jag kvar hemma hos Estrid Bengtsdotter, och vi började prata om att vi i bokklubben borde skriva någonting själva om allt det som kommit upp under våra träffar. Som en slags övergripande etikett på alla de spretiga ämnen vi berört fanns detta att vara kvinna i det som brukar kallas medelåldern. Berättelserna om att vara ung, att få barn och så vidare, de finns redan. Vi ville berätta om det som händer sedan. Om när barnen blir stora, kroppen förändras, passionen drabbar dig mitt i livet, sådana saker.

KERSTIN THORVALL

(1925-2010) debuterade på uppdrag av Bonniers 1959 med ungdomsboken Boken till dig och har skrivit ett stort antal böcker för både barn och tonåringar och vuxna. Hennes självbiografiskt baserade roman Det mest förbjudna kom ut 1976 och kom att ge upphov till det som brukar kallas bekännelselitteratur.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2014 (20 december 2013) och är skriven av .