»Det handlar om att öva upp blicken«

För många känns miljöbeskrivningar svårt, som något som bara måste finnas där, och resultatet blir ofta platt och pliktskyldigt. För Andrea Lundgren däremot var naturskildringarna en helt avgörande utgångspunkt. Hennes roman Glupahungern har hyllats för sin säregna röst och förmåga att förena det magiskt naturmytiska med det kärvt vardagliga. Vi frågade henne hur hon gör.

Hur undviker man att göra miljöbeskrivningar tråkiga?

– Det enkla svaret på det är att man låter naturen ha en funktion. Istället för att låta en karaktär stå och stirra på någonting för sakens skull kan man till exempel använda sig av naturen för att lyfta fram någonting som karaktären känner, utan att behöva skriva det rätt ut. Naturen kan alltså ha en gestaltande funktion. En anledning till att naturen får så stor roll i min bok är till exempel att människorna i den pratar så lite. Särskilt i den äldre generationen finns ju verkligen den där norrbottniska kargheten. Och då blir det så att naturen får hjälpa till att uttrycka känslor inom dem. Men jag kan verkligen hålla med om att miljöbeskrivningar ofta tenderar att bli tråkiga. Bara ordet ”miljöbeskrivning” är ju skittråkigt liksom. Men jag har aldrig tänkt på det på det sättet: att nu måste jag få med lite miljö. Allt som händer måste ju äga rum någonstans och då använder jag snarare miljön för att visa något annat.

Hur kom det sig att skogen fick så stor plats romanen?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #4 2014 (20 juni 2014) och är skriven av .