Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Att berätta sin historia

Allas liv är värda att skriva. Det kan få både dig själv och andra att se på din tillvaro med nya ögon, och är ett sätt att för en gångs skull ta kontroll över din egen berättelse. Det menar Merete Mazzarella, som nyligen skrivit en bok i ämnet.

Författaren och skrivcoachen Merete Mazzarella har i hela sitt vuxna liv arbetat med människor som vill skriva. Att stötta den som vill komma igång med att skriva sitt liv handlar mycket om att bekräfta och ge självförtroende, säger hon.

– Att få syssla med det här är väldigt värdefullt för mig, jag har alltid varit väldigt intresserad av människor och av samtal. Ofta blir skrivandet ett sätt att få igång samtal om helt andra saker än väder och vind.

Det är bland annat därför hon är så förtjust i skrivarkurser, förklarar hon. När de fungerar riktigt bra blir de ofta ett forum för det goda lyssnandet, där deltagarna inte bara frågar varandra om själva texten utan även vågar gå vidare. På så sätt kan kursen vara en genväg till vänskap eller åtminstone förståelse. Efter en dags skrivande tillsammans kommer man i vissa avseenden varandra närmare än man skulle göra under ett år på samma arbetsplats, menar Merete Mazzarella.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2014 (20 december 2013) och är skriven av .