»Jag försöker nå det tidlösa«

Hur fångar man det förflutna? Var hittar man källorna, känslorna och stämningarna? Och hur undviker man att fastna i ett enda frosseri i tidsmarkörer? Anneli Jordahl har efter två romaner som utspelar sig på sent 1800-tal, förflyttat sig till 50-talet. Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona kommer ut i mars och är en roman om hennes egna föräldrar.

Varför är det förflutna så lockande att skriva om?

– Jag har frågat mig själv samma sak, men jag tror att det har att göra med att jag ofta ställer mig frågan: Hur kommer det sig att Sverige blev världens mest jämlika och jämställda land? För det var vi faktiskt 1980, även om Sverige förändrats enormt sedan dess. Och det finns så många trådar att dra i där, vilket gjort att jag blivit väldigt fascinerad av historia. Ja, att få ihop det där. Och framför allt när det gäller kvinnornas roll, för det är ju ganska oskrivna blad.

Tidigare har du bland annat skrivit om författaren och debattören Ellen Key. Det här är en berättelse om din egen mamma och pappa. Hur väljer du dina historier?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2014 (20 februari 2014) och är skriven av .