Siri Pettersen inspireras av fantasyvärldar – men ganska sällan från böcker »Jag har spelat väldigt mycket Dungeons and Dragons och Raven och får ofta min inspiration från tecknade serier och rollspel«

»Jag använder aldrig ordet ›magi‹«

Med trilogin Korpringarna blev Siri Pettersen känd för sin förmåga att beskriva övernaturliga inslag på ett övertygande sätt. Nya boken Bubblan präglas även den av magisk realism, där det fantastiska smälter in i det ­alldeles vardagliga.

– hur gör man det otroliga trovärdigt?

– Vi som har läst mycket fantasy har inga problem med att öppna en bok som har svärd och drakar på första sidorna. Men jag ville göra något annorlunda; när jag använde de fantastiska elementen, så skulle det upplevas lika chockerande för läsaren som om det skedde i den här världen. Så jag provade att tänka: Hur hade jag reagerat om jag hade upplevt detsamma? Mycket av trovärdigheten i fantasy handlar just om hur karaktärerna reagerar. Om du exempelvis reser mellan två världar för första gången, och inte trodde att det var möjligt, kommer du då ut på andra sidan och säger »Wooow«? Nej, antagligen hade du blivit riktigt åksjuk! Du hade ju nästan kräkts bara av tanken på att du hade rest i tiden. Detsamma om någon plötsligt får syn på en vampyr eller ett spöke. Mest troligt hade du trott att du var galen och behövde gå till en psykolog.

Det finns gott om klichéer i fantasyvärlden. Hur kommer man runt dem?

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2018 (22 november 2018) och är skriven av .