Nina Wähä försökte med sin roman bredda den fiktiva historie­skrivningen. »Jag ville skriva om en sorts människor, och en sorts familj, som jag upplever att det sällan skrivs romaner om.«

»Hitta rätt språk för rätt berättelse«

Nina Wähäs nya roman är skriven med den muntliga berättar­traditionens tekniker. Skrönor, skvaller, skämt och ett stort persongalleri satte tonen för berättelsen.

Testamente skildrar en stor familj i Tornedalen, där du själv har tillbringat många somrar hos din släkt. Hur kom du på den idén?

– Allt började med att jag ville skriva om just Tornedalen. Det finns någonting väldigt lockande i hur det muntliga berättandet genomsyrar den platsen. I min släkt, och hos andra människor jag känner som bor där, finns ingen direkt relation till litteratur, de är inga läsande människor. Men där finns väldigt mycket berättelser. Det är skvaller, skrönor, vitsar och anekdoter, och en särskild rytm i själva berättandet. I en skriven text har läsaren möjlighet att stanna upp och gå tillbaka men i den muntliga traditionen sugs man in och så är man med på tåget. Man säger inte: »Vänta nu, hur började den här berättelsen nu igen?«. Det bara rullar.

Vad fyller det muntliga berättandet för funktion?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2019 (02 december 2019) och är skriven av .