En bra ordbehandlare kan göra skrivprocessen både roligare och enklare. Särskilt om du tampas med ett stort material och en invecklad intrigstruktur. Bild: LoloStock/Shutterstock

Word vs Scrivener

Duger en vanlig ordbehandlare när man ska skriva sin roman? Eller bör man installera ett program helt anpassat för författarens behov? Vi tittar närmare på den gamla trotjänare Word och det specialanpassade programmet Scrivener.

Den mest använda ordbehandlaren på marknaden är Word, även om den på sistone börjat få konkurrens av mer eller mindre likvärdiga, billigare och ibland rent av gratis alternativ som Google Docs, Open Office och Apples Pages.

Bland dessa program är Word dock den mest välbeprövade och funktionsrika ordbehandlaren. Eftersom programmet redan finns i de flesta hem är det i Word många börjar sitt skrivande. Och programmet innehåller faktiskt en hel del funktioner som underlättar arbetet med stora material och som hjälper dig att hålla koll på innehållet.

Ordning och reda

Skriver du i Word har du säkert en mapp till själva manuset, och i den mappen har du kanske ett dokument per kapitel, eller ett dokument för hela ditt manus. Finessen med Word är just att kunna ha ett tydligt mappsystem – mappar för idéer (innehåll, intriger, repliker, beskrivningar), mappar för dina karaktärer (personbeskrivningar, relationer, släktskapsöversikter), mappar med researchmaterial (faktaartiklar, reportage och intressanta internetadresser). Det är lätt att hålla ordning och man kan bygga upp ett system som gör det enkelt att snabbt hitta just det dokument man för stunden vill öppna.

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #1 2014 (20 december 2013) och är skriven av .