Foto: Louise Halvardsson

Vistelsestipendium och gästhem för författare

Vilka vistelsestipendier finns att söka och vem är behörig? Skriva har gjort en kartläggning av stugor, lägenheter och gårdar i Sverige där du kan stänga in dig och skriva ditt mästerverk.

Ryssbält, Kalix

Förlaget Teg publishing erbjuder alla slags kulturutövare att bo en vecka i en stuga vid havet. Då det kan vara mörkt och ruggigt finns möjlighet att söka som grupp och bo tillsammans. Eftersom förlaget ger ut både text och musik är stipendiater som arbetar med en blandning av olika konstformer extra välkomna.

Villkor: Meriter är relevanta, men inte direkt avgörande. Vissa är i början av sitt konstnärskap, andra är mer etablerade. Det är en fördel att vara tydlig med vilket projekt du ska jobba med på plats.

Vistelseperiod: En vecka i maj/juni eller en vecka i augusti/september.

Ansökningsperiod: 1–31 mars.

Mer info: tegpublishing.se/vistelse-stipendium

Annons

Sara Lidmangården, Missenträsk

En gång om året får en författare Sara Lidman-priset och då ingår en veckas kostnadsfri vistelse på gården där hon föddes. Du kan inte själv söka vistelsestipendium utan pristagaren utses genom nomineringar. Övrig tid på året kan författare hyra in sig i något av husen till en mindre kostnad. Mycket står orört sedan Sara själv satt och skrev här.

Villkor: Möjlighet att hyra två av husen på gården.

Vistelseperiod: Enligt överenskommelse.

Ansökningsperiod: Enligt ök.

Mer info: saralidman.se/om-sara-lidman/sara-lidman-garden

Henning Mankells gård, Överberg, Sveg

Mankell köpte detta hus och donerade det till Författarförbundet och Dramatikerförbundet. Han växte själv upp i Sveg och ville att fler kulturskapare skulle få förståelse för glesbygden. Det röda huset med vita knutar är stort och du får lov att ta med dig kollegor, vänner och familj om du vill. I stipendiet ingår en mindre pengasumma för att täcka resa och uppehälle. Det finns samarbete med Kulturcentrum Mankell och möjlighet till uppläsning på biblioteket.

Annons

Villkor: Medlem i Författarförbundet eller Dramatikerförbundet.

Vistelseperiod: Enligt överenskommelse.

Ansökningsperiod: Januari och augusti.

Mer info: forfattarforbundet.se/stipendier

Lärkastugan, Mora

På Sollerön utanför Mora står den timrade Lärkastugan där makarna Svea och Karl Lärka odlade sin lycka. Karl var fotograf, författare och hembygdsforskare och önskade att konstnärer av alla de slag skulle få nyttja stugan för att hämta inspiration och arbeta ostört. Stugan beskrivs som »ett riktigt fint kulturarvsboende« och miljön är närmast »museial«.

Villkor: De som har en koppling till Dalarna har förtur men det viktigaste är att man verkar i Lärkas intresse.

Vistelseperiod: Juni–augusti, veckovis.

Ansökningsperiod: Löpande.

Mer info: morakommun.se/Uppleva-gora/Kultur/Arrangorsstod/Bo-i-Larkastugan

Lasse O’Månssons drängstuga, Sala

Lasse O’Månsson var en mångsysslare: författare, översättare och radioproducent. Han brukade sitta och skriva i drängstugan vid Sala silvergruva och dit är alltifrån författare till stå upp-komiker välkomna för att finna arbetsro. Det tar en halvtimme att promenera in till centrum.

Villkor: Att du skriver fritt ur hjärtat vad din kulturgärning innebär.

Vistelseperiod: Juni–augusti, 1 månad.

Ansökningsperiod: Deadline 15 april.

Mer info: sala.se

Sigtunastiftelsen

Författare samt utövande eller pensionerade lärarinnor kan bo flott i Sigtunastiftelsens hotell vid Mälaren. Miljön är unik med sitt specialbibliotek med 130 000 böcker. Hit kommer också många forskare.

Villkor: Medlem i Författarförbundet eller Finlands svenska författareförening, eller att du är verksam/pensionerad lärarinna.

Vistelseperiod: Enligt överenskommelse.

Ansökningsperiod: Deadline 15 januari för författare och 2 december för lärarinnor.

Mer info: sigtunastiftelsen.se/om-oss/stipendier

Långviksskär, Stockholms skärgård

Har du ett brinnande intresse för skärgården och dess historia, befolkning, natur och kultur? Då är detta ditt stipendium. Axel Sjöberg vistades i denna stuga och ägnade sig åt teckning, måleri, författande och fotografi. Syftet är att stipendiaten ska hämta inspiration.

Villkor: En fördel är att ha ett aktivt intresse för skärgården, men det viktigaste är att vara verksam inom Axel Sjöbergs områden.

Vistelseperiod: Vecka 24–28 och vecka 29–33, månadsvis.

Ansökningsperiod: Deadline 15 februari.

Mer info: skargardsstiftelsen.se/om-skargardsstiftelsen/axel-sjoberg-stipendiet

Runmarö, Stockholms skärgård

På Runmarö i Stockholms skärgård ligger Ruuthska stipendiegården med strandtomt där författare har möjlighet att vistas i en månad. Men var beredd på att duscha utomhus eller ta ett dopp i Mälaren. Det finns även tre stugor att hyra till förmånliga priser och de hyrs ut veckovis på sommaren och dygnsvis under lågsäsong.

Villkor: Medlem i Sveriges Författarförbund, men i övrigt inget krav på kvantitet eller kvalitet vad gäller utgivna verk.

Vistelseperiod: 15 maj–15 oktober, månadsvis.

Ansökningsperiod: Januari och augusti.

Mer info: forfattarforbundet.se/stipendier

Ellen Keys Strand, Ödeshög

Vid Vätterns strand ligger Ellen Keys gamla bostad. Hennes önskan var att främst storstadskvinnor skulle få komma till hennes villa och vila upp sig. Det är självhushållning som gäller och det är viktigt att du som stipendiat ska kunna »uppskatta, vårda och akta Strands atmosfär och egenart«. Du är välkommen att hjälpa till med lättare trädgårdsarbete. Miljön är rofylld och du har möjlighet att förkovra dig i ett projekt.

Villkor: Att du är kvinna över 25 år. En fördel om du skriver i Ellen Keys anda: yttrande- och tryckfrihet, kvinnors rättigheter, undervisningsfrågor och sociala frågor.

Vistelseperiod: Maj–september.

Ansökningsperiod: December–januari.

Mer info: ellenkey.se/index.php/stipendium

Nordgrenska gården, Åmål 

Villkor: Juryn betraktar varje ansökan individuellt och ser generöst på hur långt du har kommit i din karriär som författare eller översättare. Det finns inga regler för kring hur många böcker du skrivit eller publicerat. I urvalsprocessen tittar man på vilka möjligheter en vistelse skulle kunna ha för kulturutövaren och hur det hör ihop med residensprogrammets syfte att främja litterärt arbete, dialog och utbyte.

Vistelseperiod: Hela året, månadsvis.

Ansökningsperiod: Deadline 31 oktober för januari–juni och 30 april för juli–december.

Mer info: airlitteraturvastragotaland.se

Kultivera, Tranås

I småstaden på gränsen mellan Småland och Östergötland sjuder det av litterär aktivitet. Här finns bokförlaget Magnus Grehns, tidskriften Populär Poesi och den öppna scenen Pilsnerpoesi. Varje år arrangeras festivalen Tranås at the Fringe. Så gott som året om står residensboendet öppet för kulturutövare av alla de slag. Temat är att sammankoppla kreativitet och det sker många publika aktiviteter. Nya arbetsmodeller och internationella samarbeten uppmuntras.

Villkor: Att du kan visa upp ett CV som bevisar att du är verksam inom din konstart.

Vistelseperiod: Året om efter överenskommelse.

Ansökningsperiod: I vissa perioder utlyser man »open call« för specifika projekt på hemsidan, annars är det efter dialog med Kultiveras medarbetare.

Mer info: kultivera.nu/kulturresidens

Elin Wägner, Lilla Björka

En bit norr om Växjö ligger gården Lilla Björka där Elin Wägner bodde större delen av sitt liv. Huset är rött med vita knutar och inuti ser det i stort sett ut som på Wägners tid. En gång om dagen går en buss in till civilisationen och det finns internetuppkoppling. I stipendiet ingår även en prissumma på 15 000 kr.

Villkor: Att du forskar om Elin Wägner eller skriver i hennes anda på temat jämställdhet, fred eller miljö. Ditt skrivprojekt måste inte uteslutande handla om något av de tre ledorden men det måste finnas med på något sätt i ditt författar/konstnärskap.

Vistelseperiod: Mitten av augusti till början av oktober, månadsvis.

Ansökningsperiod: Början av året, aviseras på hemsidan.

Mer info: elinwagner.se/stipendium-2017

Artur Lundkvistgården, Perstorp

I författaren Artur Lundkvists födelsehem i Skåne kan du hålla dig varm med hjälp av en värmeluftpump, men för att täcka kostnader för el måste du betala 250 kronor per vecka. Om det är flaggdag är det din uppgift att hissa flaggan. Artur var gift med Maria Wine och hennes ande sägs finnas i huset.

Villkor: Att du är författare eller bildkonstnär och att du motiverar vad du tänker göra under din vistelse.

Vistelseperiod: Mars–oktober, men går bra hela året.

Ansökningsperiod: I slutet av året, aviseras på hemsidan.

Mer info: arturlundkvist.oderljunga.se

Alltidhults skola, Olofström

Det var på den här skolan belägen mellan två sjöar som Harry Martinson formades till författare. Åtminstone gick han i skola här under ett år. Stipendiaten får bo i den gamla lärarbostaden med tre små rum och kök. Toalett och dusch finns i vedboden. Det går även bra att hyra stugan om den är ledig.

Villkor: Alla konstnärliga områden välkomnas. De som är i början av karriären, och/eller arbetar med barn- och ungdomsverksamhet, prioriteras.

Vistelseperiod: Sommarhalvåret, 1–2 veckor.

Ansökningsperiod: 15 mars.

Mer info: intresseforening.alltid-hult.se

Nebbeboda skola, Olofström

Åtta kilometer från Alltidhult ligger Nebbeboda – ännu en skola i Blekinge som kan skryta med att ha haft Harry Martinsson som elev. Fem minuters promenad till badsjö. Stipendiaten får bo i den rymliga lärarbostaden med matrum, flera sovrum och badrum. Det finns även en mindre lägenhet i anslutning till skolsalen. Att hyra stugan mot betalning går också bra.

Villkor: Att du är verksam inom något konstnärligt område: litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans m.m. Företräde får utövare som arbetar i Harry Martinsons eller Sven Edvin Saljes anda, båda författare från bygden.

Vistelseperiod: Maj–september, 2 veckor.

Ansökningsperiod: Annonseras på hemsidan, vanligtvis januari.

Mer info: nebbeboda.se

Östersjöns författar- och översättarcentrum, Visby

På Gotland ligger Baltic Centre for Writers and Translators, BCWT. Residenset har elva gästrum och här möts människor inom det litterära fältet från länderna kring Östersjön.

Villkor: Yrkesverksam författare eller översättare.

Vistelseperiod: Löpande, 3–5 veckor.

Ansökningsperiod: Löpande.

Mer info: bcwt.org/1368

Bergman Estate, Fårö

Tänk att få vistas på Ingemar Bergmans ägor! Precis som han önskade är hans forna hem på Gotland nu en mötesplats för filmmakare, konstnärer, musiker, dramatiker, journalister och författare. Hit kan du komma och jobba med ditt drömprojekt.

Villkor: Att du kan visa upp att du är professionellt verksam inom din kulturform samt att du ger något tillbaka till lokalsamhället genom att arrangera något slags event. Det är vad du tänkt jobba med som främst bedöms i ansökan.

Vistelseperiod: Maj-september, från 1 vecka till 3 månader.

Ansökningsperiod: 1 okt–28 november.

Mer info: bergmangardarna.se/application

Eckerö Tullhus, Åland

Gästbostaden i det gamla post- och tullhuset finns tillgänglig för författare, konstnärer, kulturarbetare samt kulturjournalister. Förhoppningsvis ska din vistelse inspirera till »ömsesidigt utbyte av erfarenheter inom kulturområdet«. Det finns möjlighet att ordna publika tillställningar som föreläsningar, workshops, öppen ateljé eller konsert under vistelsen.

Villkor: Att du är verksam inom kulturens område. Det är en fördel om du i ditt skapande kan ha nytta av »den naturnära miljön och läget mellan två länder«.

Vistelseperiod: Maj–september, i regel en månad.

Ansökningsperiod: Deadline 15 januari.

Mer info: kultur.ax/gastbostader

Källskär, Åland

Här kan konstnärer, kulturarbetare, författare och journalister arbeta ostört på en ö utanför en ö. Fast stipendiaten får vara beredd på att en och annan turist kommer förbi. Tove Jansson var en av dem som trivdes här. Mottot är enkelhet. Det finns gasspis och kylskåp, men ingen el. Du kan ladda datorn och mobilen med hjälp av solpaneler. En mindre kostnad för gas, sophantering med mera tillkommer.

Villkor: Att du är verksam inom kulturens område. Bra om du i ditt skapande kan ha särskild nytta av »den miljö anläggningarna erbjuder« och att du kan »erbjuda landskapet Åland nya erfarenheter och inspiration inom kulturområdet«.

Vistelseperiod: Maj-september, 1–2 veckor.

Ansökningsperiod: Deadline: 15 januari.

Mer info: kultur.ax/gastbostader

 

Naturastipendier i Norr

Om du blir medlem i Norrländska litteratursällskapet har du möjlighet att söka vistelsestipendium på sex olika platser i norra Sverige. Vad sägs om en fyr vid kusten eller ett rum på en fjällgård?

Medlefors folkhögskola, Skellefteå

Stipendiaten får bo en vecka på folkhögskolan och då ingår mat. När på året går att förhandla om, men du förväntas göra ett besök hos eleverna på skolan där du pratar om ditt projekt eller liknande.

Marsliden, Vilhelmina

Från mars till oktober finns det möjlighet till en veckas boende med självhushåll. Det finns också en mindre stuga med utedass, utan rinnande vatten. En av kvällarna ska du föreläsa om ditt skrivande.

Ricklundgården, Vilhelmina

Här får du bo en vecka i en ateljé med öppen spis, pentry och sovalkov. Det uppskattas om du som stipendiat ordnar med en författarafton, men är inget krav. När du vill komma är förhandlingsbart.

6. Jormliens fjällgård

Från slutet av juni till slutet av september kan du bo en vecka på Jormliens fjällgård där både frukost och middag ingår. Det är önskvärt att stipendiaten gör en uppläsning för övriga gäster.

Vindelns folkhögskola

Under läsåret medan verksamhet pågår kan du bo på folkhögskolan utanför Umeå. Här är det en förutsättning att du till exempel gör en föreläsning för skolans elever.

Högbondens fyr

I juni (fram till midsommar) eller under september får den lyckliga stipendiaten sitta och skriva i ett fyrtorn vid Höga kusten. Eller åtminstone i fyrvaktarstugan som numera är ett vandrarhem.

 

AIR Litteratur Västra Götaland

På fyra olika platser i Västra Götaland erbjuds författare och översättare att bo både vid kusten och i inlandet. Vistelsen är en månad lång och 5 000 kronor utgår för omkostnader som resa och uppehälle. Stipendiaten uppmuntras att delta i publika evenemang och göra delar av sitt arbete tillgängligt för allmänheten. Det finns en ambition att arbeta gränsöverskridande mellan konstarterna. Varje ort har sin egen inriktning, men det går att söka till alla.

Alingsås

Du som skriver för barn och unga har förtur till detta stipendium. I caféstaden Alingsås bor du centralt eller på landsbygden – allt utefter önskemål. Arbetslokal finns på stadens nya kulturhus och bibliotek.

Strömstad

Gästlägenheten är stor och luftig. Du bor ett stenkast från havet och kan ta båten över till Kosteröarna. Här ligger fokus på internationella samarbeten och utbyten. Tre stipendiater kan bo samtidigt i lägenheten. Du får eget arbetsrum/sovrum men delar badrum, kök, vardagsrum och balkong med de andra.

Partille

I anslutning till Jonsereds herrgård finns Villa Martinson som fått sitt namn av Harry Martinson, som vistades i Jonsered i sin ungdom. I villan finns fem lägenheter och här möts forskare, författare och journalister. Fokus ligger på författare med akademisk inriktning.

Åmål

Kanske är staden mest känd från filmen Fucking Åmål, men här arrangeras även Bokdagar i Dalsland och den årliga Bluesfesten. Inriktningen för denna ort är Norden. Stipendiaten bor på det privata vandrarhemmet Nordgrenska gården och har tillgång till arbetslokal i det Nordiska Litteraturhuset.

 

TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU SÖKER VISTELSESTIPENDIUM

Precis som när du ska söka skrivarutbildning eller skicka in manus till förlag är det viktigt att vara påläst. Vad är syftet med att åka iväg och skriva? Vilken plats eller vilket sammanhang är bäst för dig? Tänk på att villkor och förutsättningar kan ändras, så ett tips är att lusläsa stipendie-organisationernas hemsidor innan du söker.

Vara ensam eller ha arbetskamrater

Det är skillnad på att frottera sig med kollegor i en villa vid havet och att sitta ensam i en stuga i skogen. Även om de flesta vistelsestipendier är till för att författare ska får arbetsro finns det platser där flera -författare och andra kulturarbetare vistas samtidigt. Vissa organisationer som delar ut stipendier förväntar sig att du ska delta i något publikt arrangemang. Vad har du att ge till lokalsamhället och vad kan lokalsamhället ge dig?

Syfte och mål: varför just du -behöver ett vistelsestipendium

Många har svårt att hitta arbetsro i sitt hem, men fundera över hur just din situation ser ut och varför du behöver åka iväg. Berätta om dig själv och ditt skrivande! Har du småbarn? Ett heltidsjobb? Eller är du på jakt efter en miljö som kan ge dig ny inspiration? Även om vistelsestipendium i första hand inte är till för de rikaste och mest berömda författarna ställer många organisationer krav på en viss professionalitet. Har du vunnit en novelltävling? Gett ut en bok på eget förlag? Varit verksam inom kulturbranschen? Även om det kan ändras, är det viktigt att formulera ett mål för dig själv. Ska du påbörja ett romanprojekt, redigera en diktsamling eller ge nytt liv åt ett gäng gamla noveller?

Ditt projekt och hur det knyter an till platsen

I de flesta fall vill de som delar ut vistelse-stipendium veta vad du ska jobba med under din vistelse och vilket ämnesområde du rör dig inom. Flera organisationer och stiftelser är knutna till en viss författare och då är det en fördel om du skriver i den personens »anda«. Det kan handla om att du skriver i samma stil, utforskar samma teman eller har samma värderingar som -författaren i fråga. Ibland kan det också vara en speciell miljö du söker dig till för att göra research. Men ofta räcker det att det finns en lös koppling till författaren eller platsen.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2018 (04 december 2018) och är skriven av .