Bild: txking/Shutterstock

Uppdatera mördaren

Så här skapar du en alldaglig och alldeles vanlig seriemördare. Betydligt mer unik och läskig än alla klyschiga superskurkar du läst om under de senaste 30 åren.

När du nu sitter där på din kammare, i deckarverkstaden, och grubblar över vad du ska ha för brott och för brottsling i din historia; då kan det kännas lite tomt. Kanske får du den där känslan att allt har gjorts förut. Alla diaboliska brottslingar du tänker ut är bara kopior av Hanibal Lecter, Don Corleone eller Sauron. Och på ett sätt har du rätt. Allt har gjorts förut och det finns mycket liten risk att du ska komma på något helt unikt. Men varför inte försöka? Här är några förslag till hur du förbättrar din mördare.

Hen är inte snygg och sexig

Släpp hela den grejen. Väldigt få mördare har en framgångsrik karriär som modell bakom sig. Få av dem får heller ligga en massa. (Nittioåtta av hundra sökande till Seriemördartekniska Högskolan i Rottne uppgav just ”uselt sexliv” som ett av skälen till att de sökt till kursen.)

TIPS! Ägna en dag åt att studera tanter med käpp, folk på it-support eller bokbloggare. Du kommer att upptäcka helt nya människotyper åt din mördare.

Hen är inte sofistikerad

Om du nu är expert på franska viner, en jävel på chembalo och en av världens ledande frimärkssamlare, har du då tid att vara en fullblodspsykopat? Behöver du ha ihjäl folk för kickar när hela bokmässan klättrar på dig? Tveksamt. (Ett allmänt råd: försvinner det bibliotekarier på bokmässan så är det nere i hörnet där de självpublicerade håller till. Undvik också den vindögda tanten som hänger vid Swedenborgsällskapets monter och säger att hon fått en hammare av Jesus.)

TIPS! Låt din mördare vara maniskt intresserad av, och nästan tänd på, det absolut tråkigaste du vet.

Hen är inte rik (och bor därefter)

Få kända seriemördare driver multinationella företag. En av de mest kända drev en mindre byggfirma, men att vara egen företagare är inte samma sak som att leda Ikea. Skatteverket må vara bökiga att ha att göra med, men de utlöser inga långa mordturnéer.

Annons

TIPS! Studentkorridorer. Skivhus omgivna av tallskog.

Hen har ingen märklig agenda

Folk som mördar andra människor har sällan speciellt märkvärdiga agendor. De vill inte få Viking Line att gå i konkurs eller straffa Tommy Salo för den där målvaktstavlan. Dessutom: vettvillingar som lever i en egen värld av riddarordnar och påhittade uniformer är ett undantag, och dessutom var Anders Brevik massmördare, inte seriemördare.

TIPS! Låt det tarvliga och banala styra dina karaktärer. Beväpna dem inte med högflygande ideologi.

Hen är plågsamt vanlig

Inte ens galna seriemördare är speciellt exotiska. De säger inget minnesvärt och håller inga pompösa monologer innan de gör vad de nu gör. Gör din skurk det så har Batlappens (Lädermans) ärkefiende Jokern invaderat din text. Eller så skriver du om någon skurk i en Bond-film.

TIPS! Utgå från den mest alldagliga människa du känner när du skapar din mördare. Vad intresserar honom? V65 och Paradise Hotel? Det blir skrämmande, jag lovar.

Hen lämnar inte kryptiska ledtrådar

Zodiak-mördaren, verksam på sent sextiotal, strödde kryptiska meddelanden omkring sig. ”Den som löser min rebus fångar mig”, tycktes han säga. De flesta kriminella har självbevarelsedrift nog att undvika sådant trams. Du vet att du är illa ute när kriminalkommissarien i din deckare stirrar på det kinesiska tecknet för maraboustork och säger ”han försöker säga oss någonting – om choklad”.

TIPS! Undvik. Som. Pesten.

Hen är ingen superdödsninja

Stryk alla konstiga vapen och tortyrmetoder som bara utövas av Maya-präster, och undvik att göra din mördare till expert på närstrid.

Annons

TIPS! Läs ovanstående mening många gånger.

 

Läs mer om konsten att skapa starka karaktärer:

Fånga känslan och låt karaktärerna komma till liv

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2014 (20 oktober 2014) och är skriven av .