Tio råd till dig som vill vidare efter debuten

Har du just gett ut din första bok, och vill ta steget från debutant till författare? Skriva har samlat de bästa råden för dig som tar skrivandet på allvar.

Första rådet

Måla inte upp ditt första bokkontrakt som det slutgiltiga målet, utan lyft blicken bortom första boken. Om du skriver genrelitteratur är det en fördel att redan från början ha ett färdigt serietänk.

 

Andra rådet

Tänk så lite som möjligt på hur debuten ska tas emot och ha inte för höga förväntningar. De flesta debutböcker passerar obemärkt, säljer obefintligt och får inga priser. Ett författarskap byggs upp över tid, merparten författare som lyckas har flera böcker bakom sig innan de slår igenom.

 

Tredje rådet

Annons

Påbörja nästa manus så fort som möjligt. Om du precis skickat in till förlag: sätt igång med nästa bok direkt! Om du blivit antagen: sätt igång med nästa bok direkt!

 

Fjärde rådet

Tänk inte på förlag, läsare eller recensioner när du ger dig på din andra bok. Gå tillbaka till grunden: skriv för att du älskar att skriva och för att du har något att berätta. Författaryrket är mentalt krävande, så du behöver verkligen gilla det du gör.

 

Femte rådet

Oavsett om du skriver på hel- eller deltid: agera professionellt. Om du vill ha författandet som yrke måste du se det som ett yrke. Upprätta rutiner och arbetstider, var disciplinerad och lägg dina timmar varje dag. Skriv vidare även när det tar emot.

 

Annons

Sjätte rådet

Don’t quit your day job – åtminstone inte utan noggrann eftertanke. Väldigt få författare kan överleva på att skriva böcker. Om det är din ambition behöver du en plan för din ekonomi, så att du inte hamnar i ett stressigt läge (vilket absolut inte gynnar skrivandet). Utgå inte heller från att heltidsskrivande är det bästa för dig. Utöver att det är tufft ekonomiskt är det också ensamt. Man blir lätt isolerad. För vissa passar det utmärkt – för andra blir tillvaron bättre av att kombinerade skrivandet med annat.

 

Sjunde rådet

Om du kör fast – låt dig inspireras av dig själv. Fundera på vad som blev rätt första gången, och hur du gjorde då. Försök identifiera vad du är bra på.

 

Åttonde rådet

Ta hjälp. Även om författandet är ett ensamt arbete, bör det inte vara ett ensamarbete. Ventilera dina grubblerier med någon vars omdöme du litar på. Om du har en förläggare eller redaktör – var inte rädd för att be om råd eller hjälp, även om du bara befinner dig på idé- eller råmanusstadiet.

 

Nionde rådet

Överväg att försöka fånga en agents intresse. Vissa författare anser att agenter är överflödiga när det gäller den svenska marknaden – andra ser agenter som en förutsättning för en lyckosam författarkarriär. Klart är att det blivit en vanligare väg att gå.

 

Tionde rådet

Sök stipendier! Efter att du gett ut en bok ökar utsikterna att tilldelas ett stipendium, vilket både kan utgöra värdefull uppmuntran och förbättra dina konkreta förutsättningar. Här hittar du Skrivas stora lista med stipendier för dig som skriver.

Artikeln publicerades i Skriva #5 2021 (18 oktober 2021) och är skriven av .