Foto: Kim Svensson

Städa ditt manus

Innan du skickar iväg ditt manus till förlag är det dags för storstädning. Men trots att de flesta känner till vikten av ett väl genomarbetat manus, börjar många redigeringen i fel ände. Det är bortkastat arbete. Här visar vi hur du istället städar ditt manus från grunden.

Kill your darlings. Denna odödliga lärosats i skrivandets konst har genom åren tillskrivits den ena stora författaren efter den andra; Twain, Faulkner, Hemingway, Orwell och Auden har samtliga fått äran för uttrycket. I själva verket kommer dock rådet från en i övrigt ganska obskyr personlighet. Det var nämligen den brittiske författaren Sir Arthur Quiller-Couch, som 1916 i sin bok On the Art of Writing myntade orden ”Murder your darlings”, och antagligen skulle han ha varit ganska bortglömd för eftervärlden om det inte varit för denna bistra uppmaning.

Det finns många mindre flashiga sätt på vilket Quiller-Couch kunde ha uttryckt sitt diktat. Han kunde till exempel ha sagt: ”Eliminera alla ord och fraser – oavsett hur tilltalande de verkar – som drar obefogad uppmärksamhet till sig själva (eller till författaren) på bekostnad av berättelsens framåtrörelse”.

Men vem skulle minnas det?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #1 2015 (20 december 2014) och är skriven av .