Dags att skriva ljudbok? Så skriver du en berättelse som tål att lyssnas på!

Ljudböckerna sprider sig i rekordfart och allt fler författare vill skriva ljudbok. ­Utvecklingen ger nya möjligheter för författarna – men kräver också nya handgrepp. Vi bjuder på de bästa råden för dig som vill skriva ljudbok.

Sugen på att skriva ljudbok? Då är du något på spåren. Ljudbokslyssnandet är i dag så utbrett att det är lätt att glömma vilken anmärkningsvärd statusresa den inlästa litteraturen gjort de senaste åren.

Länge betraktades lyssnandet framför allt som ett hjälpmedel för synskadade. Inläsarna var inte sällan skådespelare som på grund av scenskräck eller andra problem inte längre kunde försörja sig på teater- och filmuppdrag.

Men när apptelefonerna landade i våra fickor upptäckte alltfler ljudböckernas förtjänster. Med prenumerationstjänster som Storytel, Nextory och Bookbeat tiofaldigades såväl lyssning som utbud på bara några år. När Storytel 2016 köpte Norstedts – Sveriges äldsta och näst största förlag – gav det en tydlig signal om ljudbokens nya ställning på marknaden.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #6 2019 (02 december 2019) och är skriven av .