Skriv som Strindberg

Ingen har väl missat att det är 100 år sedan August Strindberg dog. Under året har hans liv och verk stötts och blötts ur alla upptänkliga perspektiv. Men en fråga kvarstår: hur gjorde karln egentligen? Vi har grävt ner oss i hans brev, essäer och anteckningar och hittat formlerna för skrivandet.

År 1888 upplevde Strindberg den mest hektiska sommaren i sitt liv. Den hundhatande författaren fick tampas med åtta hundar, kalkoner, påfåglar, 22 får och tre getter, samt en förvirrad hyresvärdinna i form av grevinnan Frankenau och en oduglig förvaltare. Familjen Strindberg hade hyrt en del i slottet Skrovlyst utanför Köpenhamn över sommaren och hamnade i ett inferno av förfall och konflikter. Strindberg lockades av den låga hyran och den en gång vackra slottsmiljön. Snart uppdagades dock gårdens brister, med vanvård av såväl djuren som ägorna och själva slottet.

Strindberg blev snabbt fiende till förvaltaren Hansen, vilket mot slutet av sommaren gick så långt som till pistolhot från båda parter, en angivelse för en serie inbrott från Strindbergs sida och en anmälan för våldtäkt från Hansens sida. Strindberg hade nämligen också hunnit med att inleda ett sexuellt förhållande med Hansens sextonåriga syster, vilket gav Hansen en chans att försöka pressa den berömde författaren på pengar. De brottsliga misstankarna avskrevs dock.

Mitt i sommarvistelsekaoset lyckades Strindberg ändå författa tre av sina mest betydande verk: Fröken Julie, Fordringsägare och Den romantiske klockaren på Rånö. Det var typiskt för Strindbergs författande. Oftast gick skapandet på högvarv just när det ven och tjöt kring skallen på honom som mest.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #7 2012 (20 oktober 2012) och är skriven av .