Skriv som en konstnär

Att studera mästarna är viktigt för alla som vill skriva, men det räcker inte att bara läsa. Lär av bildkonsten och hitta nya verktyg i ditt skapande.

Du kan inte lära dig måla genom att titta på en tavla av ­Picasso, lika lite som du lär dig spela gitarr genom att lyssna på Jimi Hendrix, men av någon anledning förväntas författare ofta lära sig sitt hantverk enbart genom att läsa böcker.

Att läsa är förstås helt avgörande – precis som att titta för en konstnär och att lyssna för en gitarrist – men det som konstnärer, musiker och för den delen idrottsmän vet om träning inom sitt område, har många gånger gått författare helt förbi.

Även om jag lärt mig mycket från de skrivarkurser, workshops och skrivkonferenser jag besökt, så tycker jag mig också ha noterat att de gärna fokuserar mer på vad man inte ska göra än vad som faktiskt funkar. Den person som oavsiktligt lärde mig mest om hur jag skulle skapa min första novell var i stället en lärare jag hade i måleri.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #1 2018 (08 februari 2018) och är skriven av .