Sila snacket!

Kvinna eller man? Skåning eller gotlänning? ­Professor eller hamnarbetare? Ung eller ­gammal? I ett utdrag från den nya boken ­Kreativt skrivande visar skrivpedagogen Therése ­Granwald hur olika vi pratar – och hur du kan använda kunskapen när du skriver dialog. Dessutom: Sigrid Combüchen och Jens ­Lapidus om hur de använder dialekter och andra ­språkliga kännetecken i sin dialog.

När den skönlitterära författaren försöker fånga det talade språket i  skrift stöter hen på en rad olika utmaningar. Ett första exempel:

»Jag hoppas Ni nåjda med Bahar mister Levin«, sa han då de satt sig, själv nöjd för att den inövade meningen satt som den skulle.

»Ehm, ja, Bahar är jätteduktig. Hon är väldigt aktiv och pratglad. Dom andra lärarna har inga större problem med henne. Hon är väldigt ambitiös och sköter sig bra för det mesta. Jag har inte hört några klagomål direkt, varken från andra lärare eller elever.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2019 (11 juni 2019) och är skriven av .