Sätt fart på dina karaktärer

Varför lägga veckor på att skapa ett helt liv åt var och en av dina karaktärer? Det viktiga är ju inte vad de är – utan vad de gör, speciellt med och mot varandra.

Du vet att du vill berätta om ett par som träffas mitt i livet, och har barn i bagaget. Du har mycket att säga om de problem som kan uppstå när nya människor stormar in i våra liv.

Men hur ska du få snurr på berättelsen?

Jag är av den bestämda uppfattningen att vi ofta krånglar till det här med karaktärer. Vi hamnar lätt i självsvängande meditation över djupt liggande drivkrafter, eller något som närmast påminner om att skriva biografier. Plötsligt har vi skrivit långa bakgrundshistorier om uppväxt, otrogna pappor och taskiga betyg i träslöjd i sjuan, som sedan aldrig kommer till användning i boken. Men det är faktiskt inte alltid så viktigt vad människorna i din berättelse har gjort förr. (Om inte din bok handlar om en karaktär som går runt och ältar sitt tidigare liv – då blir sådana detaljer givetvis viktiga.)


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2019 (04 april 2019) och är skriven av .