Så skapar du subtilitet och undertext i din berättelse

Den största dramatiken ligger ofta i det outsagda. Men hur vet du när du ska berätta något och när det bara bör antydas? Vi ger dig några nycklar till lyckad gestaltning.

Den klassiska grundsatsen »Less is more« talar till det sunda förnuftet när det gäller skrivande. Konsten att berätta mycket med små medel, att vara subtil, är viktig på alla nivåer: i stilen, rösten och grammatiken, såväl som i intrigen och karaktärsbygget. Brister det i subtilitet leder det till överflöd och överdrifter, förutsägbara karaktärer, uppblåsta dialoger, scener som antingen bara pågår eller urartar i en explosion istället för att leverera dramatiska ögonblick, och handling och sidohistorier som far iväg som skenande tåg.

Subtilitet är svårt att förklara, men när den fungerar så är det som en viskning mellan raderna. Det ger texten en skärpa som dröjer sig kvar mycket längre än uppenbart effektsökeri, skrikiga färger, praktvurpor, svordomar och övertydliga hintar.

FÅNGA DETALJERNA

Har du skrivit ett tag så har du säkert insett att det finns situationer som kräver ren information och konstateranden, men att det ofta fungerar bättre med anspelningar och försiktiga fingervisningar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #2 2017 (20 februari 2017) och är skriven av .