Så skapar du lyckad dialog

Dialogen mellan karaktärerna är som glimrande pärlor i din berättelse. Men den måste kännas äkta, och dina läsare upptäcker genast billiga imitationer. Följ dessa sju steg för att skapa kvalitet och klarhet i dina pratstunder.

Bland de många sagor jag fick höra som barn, var det en som bet sig fast särskilt starkt. Det var en sedelärande historia som handlade om en elak änka som bodde i en hydda djupt inne i skogen med sina två döttrar – den ena var godheten själv, den andra lika hemsk som sin mamma. Mamman favoriserade den dotter som liknade henne själv, och tvingade den snälla att varje dag hämta vatten från en källa långt borta.

En dag när dottern kånkade på sina hinkar dök en krokig gammal häxa upp och bad om något att dricka. Dottern bjöd artigt på en slurk, varpå häxan visade sig vara ett magiskt naturväsen som utlöste en trollformel: Varje gång den goda systern talade, föll blommor och vackra ädelstenar från hennes läppar. Flickan sprang hem för att berätta de goda nyheterna, medan tjusiga saker sprutade ur hennes mun för varje ord. Den giriga mamman ville att hennes andra dotter skulle få samma gåva och beordrade henne genast att bege sig till källan för att ge den gamla häxan ett glas vatten.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges enda tidning för skrivande människor i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till vår webbplats med över 850 artiklar som hjälper dig utveckla ditt skrivande.
  • Möjlighet att delta i alla våra tävlingar.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?