Så skapar du en egen skrivargrupp

Känner du dig ensam i ditt skrivande? Arbetar du på ett större projekt och behöver feedback, eller känner du att dina texter riskerar att dö av syrebrist? Att starta en skrivargrupp är en fantastisk chans att träffa likasinnade, men också att hitta dina första riktigt ambitiösa läsare. Så här får du det att funka.

1. Hitta dina nya skrivarkompisar

Börja med att tänka efter vilka du har runt omkring dig som skriver. Om du tror att det inte finns några: berätta om ditt skrivande. Du kommer att upptäcka att de är fler än du anat. Ett annat sätt är förstås att gå en skrivarkurs, och så fortsätter ni att ses efter kurstiden. Det finns även flera stora grupper för oss som skriver på Facebook där du kan efterlysa folk, till exempel ”Författare på Facebook”, ”Författarsällskapet” och ”Författarhjälpen”. Andra forum att söka bland är till exempel Kapitel 1 (www.kapitel1.se) och Poeter.se (www.poeter.se).

Om ni inte bor på samma ställe kan ni ha kontakt via nätet, via webbmöten på Skype eller Hangout. Det viktiga är att ni tillsammans har det mod och den tillit som krävs för att kunna behandla varandras texter på ett både varsamt och konstruktivt sätt. Ni måste vara beredda på att gemensamt ta ansvar för varandras texters utveckling. Men också våga berätta när ni tycker att något inte är optimalt och varför: Respekt och ärlighet. 

 

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #3 2016 (20 april 2016) och är skriven av .

Rekommenderas för dig