Författarna till »Konsten att skriva en bästsäljare« ger sina bästa råd

Hur tar du ditt manus från byrålådan till bokhandeln? Ska du skicka in ditt manus till ett eller flera förlag? Finns det några genvägar? Författarna till Konsten att skriva en bästsäljare ger dig handfasta råd.

Tusen sena kvällar och stulna timmar har det tagit, men nu är den äntligen klar. Boken. Du har skrivit dig igenom ett maratonlopp och nu ska din text sättas på verkligt prov – det är dags att skicka in texten till potentiella utgivare. Att få sitt manus granskat av ett förlag är att utsätta sig för den högst påtagliga risken att få ett förtryckt nej till svar.

Oddsen för ett jublande ja är dåliga, på promillenivå om du vänder dig till bjässar som Albert Bonniers och Norstedts. Av de omkring 3 000 spontant inskickade manus Bonniers får årligen antas bara en handfull debutanter, så visst är det svårt, men inte omöjligt. Och det finns faktiskt en massa saker du kan göra för att öka chansen för att just ditt manus ska ta sig genom nålsögat.

Det första är att fråga dig om du verkligen är klar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2012 (20 februari 2012) och är skriven av , .