Låt längtan driva historien!

Övertygande romanpersoner har ofta flera drivkrafter och önskemål som står i konflikt med varandra. Så här kan du fånga karaktärernas innersta längtan och göra den till berättelsens motor.

Karaktärernas drivkrafter är centrala i de flesta berättelser, precis som i verkliga livet. Jag har börjat kalla det för »motivets tyranni«, för så viktigt är det – en person som inte vill något existerar helt enkelt bara i dålig litteratur.

Men det räcker inte med att ge en person ett mål för att hen ska bli intressant. Snarare är det ett antal konkurrerande drivkrafter som formar våra liv, något som i stort sett samtliga moraliska system som människan ställt upp har tagit fasta på genom historien. För att ta ett axplock:

PLATON liknade själen vid en droska med två bevingade hästar. Den ena strävar uppåt mot himlen och sanningen medan den andra sjunker mot marken, där svek, lättja och personliga åsikter regerar. Kusken får kämpa för att behålla styrseln över sitt ekipage.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2017 (08 oktober 2017) och är skriven av .