J.R.R. Tolkiens böcker om hobbitarna var tänkta att läsas av barn. Men trots inslag av typiska barnbokskaraktärer – till exempel alver, troll och trollkarlar i höga hattar – har hans historier gått hem hos läsare i alla åldrar. I Peter Jacksons filmatisering av Bilbo – En hobbits äventyr gestaltas trollkarlen Gandalf av Ian McKellen.

Konsten att skriva fantasy

Kanske är du en av miljontals människor som fängslats av Tolkiens värld som litterärt projekt. Kanske vill du gå vidare och skapa ditt alldeles egna universum. I så fall är du i början på en spännande resa. Fantasyförfattaren och skrivarläraren Jorun Modén ger dig några råd på vägen.

Hur skriver man fantasy? Ja, det grundläggande hantverket är naturligtvis detsamma som i allt skönlitterärt skrivande, men det finns vissa saker som skiljer sig. När du skriver realism kan till exempel allt kontrolleras och rättas enligt verkligheten. Skriver du fantasy måste du dra in din läsare i en helt ny överenskommelse.

Den gamle mästaren J.R.R. Tolkien påpekar i sin klassiska essä Om sagor att fantasy ställer särskilda krav på författarens tanke och skicklighet: ”Fantasy innebär också en grundläggande utmaning: den är svår att förverkliga.”

Jag ska ändå försöka ringa in några råd och verktyg som fungerat för andra fantasyförfattare och även hjälpt mig i mitt skrivande.

Artikeln publicerades i Skriva #1 2013 (20 december 2012) och är skriven av .