Konsten att övertyga

Att pracka på läsare sina åsikter är sällan särskilt ­lyckat. Samtidigt kan ämnen som politik och religion verkligen fördjupa en berättelse. Här är några saker att tänka på, och tips på hur du kan göra.

Brukar du inleda samtal om politik eller religion med främlingar? Då vet du ung­efär vilka vägar det kan ta – glatt samförstånd, tystnad eller osämja. Tystnaden kan variera från obekväm till iskall. Osämjan slutar i allt från ömsesidig surhet till slagsmål. Fördelen är att du genast märker vart det barkar, och kan ducka i tid.

Det kan du inte när du skriver om samma ämnen. Då måste du helt enkelt stå för det du skrivit, och vara beredd på alla sorters tolkningar och reaktioner. Det finns därför flera goda skäl till att många författare undviker sådant som har med politisk ideologi eller religiös tro att göra:

Det är ämnen som är laddade med starka känslor. Normer och värderingar är något som många av oss tar till oss – eller förkastar – tidigt i livet. Därefter formas de av våra personliga erfar­enheter och livsvillkor, och det ska mycket till för att någon ska kunna påverka oss i helt nya riktningar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2018 (23 augusti 2018) och är skriven av .