Hitta rätt väg i din historia

En bra synopsis är som en vägkarta. Den ger dig trygghet men hindrar dig inte från att hitta helt nya vägar i din berättelse. I sju steg visar vi hur du kan organisera dina lösa idéer och få en bättre grund för ditt romanbygge.

Nämn ordet synopsis i ett rum med skrivande människor, och du kan vara säker på att en intensiv debatt tar fart. Folk som skriver tycks antingen älska eller hata synopsis. För vissa är det ett fantastiskt verktyg som befriar skrivandet, för andra är det ett fängelse för kreativiteten.

Min erfarenhet är att de som uttrycker störst motvilja mot att skriva synopsis ofta har en felaktig bild av vad det egentligen handlar om. Tanken med en synopsis är inte att stänga in dig i en på förhand bestämd idé eller att dränera dig på all kreativitet innan du ens skrivit ditt första utkast. Och det är definitivt inte meningen att du ska göra en stendöd lista med numrerade punkter över din roman.

För att ha verklig glädje av en synopsis, och för att berika ditt skrivande med den fulla potential en bra synopsis kan erbjuda, behöver du närma dig processen från ett sinnestillstånd av flexibilitet och upptäckarlusta. Om du gör det kan en synopsis bli en sorts vägkarta som guidar dig fram till en lyckad historia. Vägkartor är till för att visa dig det snabbaste och säkraste sättet att nå ditt mål, men de hindrar dig inte från att också ta spännande avstickare och leta upp fantastiska och oväntade platser längs vägen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2014 (20 juni 2014) och är skriven av .