Förvandla dina hjältar

En berättelse där karaktärerna inte genomgår en utveckling kommer snart att skrumpna ihop och självdö. Här visar vi hur du hittar din huvudpersons innersta drivkrafter och tar med henne på en resa som kommer att få dina läsare att jubla.

I författaren Jim Harrisons kortroman Mannen som avstod från sitt namn (en av berättelserna i boken Höstlegender), kommenterar berättarrösten: ”Det mest frustrerande i livet för en man som vill förändras är förändringens osannolikhet”.

Huvudpersonen, Nordstrom, drabbas av den insikten efter att hans dotter med ”en sextonårings förfärande intensitet” deklarerar att han är ”kall som en fisk”. Värst av allt är att han inser att hon har rätt. Medan ”en skarp tagg av panik” smyger sig in i hans själ, frågar han sig själv: ”Tänk om det som jag har sysslat med i hela mitt liv har varit fullständigt fel?”

Den skrämmande insikten håller honom vaken ända fram till gryningen, och han genomlider vad vissa författare skulle referera till som ”själens mörka natt”. När dagsljuset äntligen anländer har han fattat ett beslut. Trots det faktum att det inte finns något särskilt misshagligt eller frånstötande i hans liv – ”bara en viss brist på spännvidd och intensitet” – bestämmer han sig för att han ”hellre vill fly in i världen än från den”.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2014 (20 oktober 2014) och är skriven av .