Foto: Kim Svensson

Förvandla dina hjältar

En berättelse där karaktärerna inte genomgår en utveckling kommer snart att skrumpna ihop och självdö. Här visar vi hur du hittar din huvudpersons innersta drivkrafter och tar med henne på en resa som kommer att få dina läsare att jubla.

I författaren Jim Harrisons kortroman Mannen som avstod från sitt namn (en av berättelserna i boken Höstlegender), kommenterar berättarrösten: ”Det mest frustrerande i livet för en man som vill förändras är förändringens osannolikhet”.

Huvudpersonen, Nordstrom, drabbas av den insikten efter att hans dotter med ”en sextonårings förfärande intensitet” deklarerar att han är ”kall som en fisk”. Värst av allt är att han inser att hon har rätt. Medan ”en skarp tagg av panik” smyger sig in i hans själ, frågar han sig själv: ”Tänk om det som jag har sysslat med i hela mitt liv har varit fullständigt fel?”

Den skrämmande insikten håller honom vaken ända fram till gryningen, och han genomlider vad vissa författare skulle referera till som ”själens mörka natt”. När dagsljuset äntligen anländer har han fattat ett beslut. Trots det faktum att det inte finns något särskilt misshagligt eller frånstötande i hans liv – ”bara en viss brist på spännvidd och intensitet” – bestämmer han sig för att han ”hellre vill fly in i världen än från den”.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2014 (20 oktober 2014) och är skriven av .